Bitna informacija je i da ove dodatne količine koje će biti nabavljene po većoj cijene, neće utjecati na račune koje primaju građani.

Istakao je da im Energoinvest nije isporučio ono što su naručili te da im nikada nije poslao dopis u kojem navodi kako nisu u mogućnosti to da urade. Ipak, nakon današnje isporuke plina, situacija je stabilna.

- Žao mi je što putem medija moram ovo iznositi, ali na sastancima se dogovorimo jedno, a onda se dogodi drugo. Dok smo gas nabavljali ugovorom preko BH-Gasa, moglo je doći i do dnevnih korekcija jer mi nemamo skladište, ali prelaskom na Energoinvest to nije moguće. Ne znam zašto - rekao je Baković.

Pokazao je dokumentaciju u kojoj je Sarajevogas rekao kako im neće biti dovoljno 1,2 miliona kubika gasa za januar, a na osnovu historije potrošnje u KS. Baković kaže da su poslali i upozorenje Vladi KS i resornom ministarstvu.

- Izvadio sam najveću potrošnju na -5 i -6 stepeni kada se trošilo više od milion kubika. Mi imamo mjesečne planove i dnevne narudžbenice. Svaki dan planiramo koliko nam treba. Niti jednom nismo dobili od Enerignovesta poruku da nisu u mogućnosti da ispune to. U ponedjeljak se desio previd neplanski, ne znam zašto usred grijne sezone i najhladnijeg dana ArcellorMital radi remont i dobio je duplo više količina nego što je planirano - rekao je Baković, za N1.

Rekao je i kada je bila kriza u ponedjeljak da je na njegovu ličnu mail adresu i direktora Toplana, stigao mail od Energoinvesta u osam navečer da će biti potrebna nabavka dodatnih količina gasa, ali da isti mail nisu poslali Arcelormittalu koji je povukao tolike količine gasa koji je povukao tolike količine gasa.

Baković je istakao kako je potrebno donijeti zakon o gasu kako bi se otvorila mogućnost i za druge dobavljače gasa, a kompanije poput Sarajevogasa imale više opcija.