- Mi smo sada u specifičnoj situaciji zbog toga što nam je otišao veliki broj igrača iz početne postave. Međutim, nema prostora za kukanje, jučer smo počeli s pripremama i na raspolaganju imamo 22 igrača među kojima su naši mladi igrači koji su se vratili s posudbe. Imamo nekoliko igrača na probi za koje ćemo kroz treninge pokušati utvrditi mogu li potpisati ugovor - kazao je Barbarić u razgovoru za Fenu.

Dodao je kako trenutna finansijska situacija na Pecari uvelike određuje ambicije kluba u predstojećoj sezoni.

- Široki je sada u posebnim okolnostima i mi moramo raditi na popravljanju svih segmenata u klubu. Međutim, ne možemo se lagati i treba jasno reći da su finansije ključni faktor koji određuje smjer u kojem će klub ići u budućnosti. Preko stabilne finansijske situacije u klubu se gradi ugodna atmosfera i potreban mir za rad, pa svakako treba reći da su finansije fundamentalne - istaknuo je trener Širokog Brijega.

Po njegovim riječima, nedostatak novca može se nadoknaditi boljom organizacijom skautske službe.

- Široki Brijeg se mora puno bolje organizirati u sportskom smislu, a posebno u tom segmentu skautiranja igrača kako bi se napravila prava procjena za dovođenje. Kvalitetan skauting i praćenje igrača svest će rizik pogrešnih transfera na minimum i na taj način bolje će se znati kakvog igrača ste doveli u klub – kazao je Barbarić.

Korak naprijed, po njegovoj ocjeni, potrebno je napraviti i u segmentu rada s mladim igračima.

- Učinili smo jedan propust zbog toga što nismo adekvatno pratili rad naših mladih igrača koji su igrali na posudbama i zato nismo imali pravi uvid u njihov razvoj. Mi smo vrtjeli veliki broj igrača i sada smo malo u specifičnim uvjetima. Nismo doveli i realizirali neka zacrtana pojačanja, ali očekujem da će biti promjena u sljedećim danima. Znamo da je pripremno razdoblje kratko i stoga je svaki dan dragocjen za našu ekipu - rekao je trener Širokobriježana.

Barbarić će imati zahtjevan zadatak u kratkom vremenu osposobiti niz mladih igrača za prelazak u seniorski fudbal.

- Poznato je da u BiH jako dugo traje taj prelazak iz juniorskog u seniorski fudbal, a izuzetak u tome nije ni Široki Brijeg. Problem nije samo u tim mladim momcima nego u nedostatku razvojnih liga i ekipa u kojima bi oni mogli igrati i pokazati svoj potpuni potencijal. Mislim da bi Savez mogao učiniti puno više u tom segmentu - zaključio je Barbarić.