open-navfaktor-logo
search
Komentar kola
Bašić za Faktor: Igru Sarajeva najbolje opisuju trofeji i transferi, Željo može biti zadovoljan bodom
Susreti 12. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine ponudili su čak 14 golova, a njih 11 ljubitelji domaćeg fudbala imali su prilike vidjeti u direktnim TV prijenosima.
26.10.2020. u 20:33
get url
text

Jedini susret koji tokom vikenda se nije mogao pratiti na malim ekranima je duel Olimpika i Zrinjskog, a upravo se na meču na stadionu Otoka desilo najveće iznenađenje. Vukovi su do druge ovosezonske pobjede stigli poslije uvjerljivih 3:0.

Tri susreta pove runde domaćeg šampionata okončana su bez pobjednika, a mečevi koji su se igrali u Tuzli, Mostaru i Bijeljini okončani su identičnim rezultatom - 1:1.

Nakon što je u osmini finala uspješno debitovao na klupi Tuzla Cityja, koji je eliminacijom Radnika izborio plasman među osam najboljih, novi trener Tuzlaka Nermin Bašić u okršaju sa desetkovanom ekipom Širokog Brijega morao se zadovoljiti tek jednim bodom.

Mladi stručnjak kojem je ovo drugi mandat na klupi Tuzla Cityja za Faktor je prokomentarisao dešavanja na premijerligaškim terenima u 12. kolu.

Tuzla City - Široki Brijeg 1:1
- Nekako se u najgore vrijeme desila ta situacija sa protivničkom ekipom i moram opet ponoviti da mi je jako žao zbog toga. Loše stanje terena je očito bilo dodatna otešavajuća okolnost uz očigledan nedostatak samopouzdanja kod mojih igrača. Pribojavali smo se ove utakmice iako smo ili posjed lopte. Teško je probiti dupli blok kroz sredinu terena, pogotov kada je teren loš, a oni su u pojedinim trenucima stajali i sa pet igrača u zadnjoj liniji. Da smo dali gol u prvom poluvremenu svi bi rekli: "Joj kako igra Tuzla City". U nastavku su pokušali sa dva-tri špica, a gol smo primili iz jedinog šuta u okvir dola. U finišu utakmice smo izgledali dosta nervozno, no ne mogu reći da se igrači nisu borili i da nisu željeli. Ipak, moramo biti svjesni da će mnogo ekipa doći kod nas s namjerom da se brani, a za to moramo imati rješenje. Moj zdatak je da u ovih osam utakmica stabilizujem ekipu, da budemo prepoznatljivi po našoj igri, a onda ćemo pričati o pobjedama u kontinuitetu.

Olimpik - Zrinjski 3:0
- Nisam gledao ovu utakmicu, ali poznata je naša liga, ovako svako može dobiti svakoga. Iskusne ekipe koje imaju kvalitet ne mogu da to nekad demonstriraju uslijed lošeg stanjeg terena u mjeri u kojoj bi trebalo. No, dobiti Zrinjskog 3:0 sigurno nije lako, tako da se treba odati priznanje fudbalerima Olimpika.

Velež - Željezničar 1:1
- Velež i Željezničar su rivali koji to rivalstvo nose još iz bivše države. Utakmica je bila izuzezno dinamična, a crveni karton malo je unazadio, ako tako mogu reći, domaći sastav. S druge strane, Željo ove sezone baš i ne boluje od neke igre, ali zna igrati na rezultat. Ipak, mislim da gosti na kraju mogu biti zadovoljni osvojenim bodom.

Mladost - Borac 0:2
- Tu su tri-četiri ozbiljnija tima i svakako da je Borac među njima. To su one ekipe koje pobjeđuju i kada ne igra najbolje. Mladost je imala težak početak sezone u koju su ušli s najmlađim sastavom. Uprkos problemima na startu sezone uspjeli su sačuvali hladnu glavu i na kraju su uspjeli doći do daha. Budimo realni pa recimo da je i Mladost mogla biti ta koja je mogla voditi s 2:0 poslije prvog poluvremena. Uprkos svemu u Mladosti se vidi dobar rad s mladim igračima, nisu toliko opterećeni.

Sarajevo - Krupa 3:0
- Sarajevo mi je jedni klub u našoj zemlji koji ima neki sistem igre i rada već dvije-tri godine. Osjeti se kvalitetan rad stručnog štaba koji sve pametno dozira i vidi se da sve funkcioniše onako kako treba. Zbog toga je jasno da igrači imaju veliko samopuzdanje, a uz to su fizički besprijekorno spremi. Jednostavno, vidi se taj sistematski rad na duži period. Oni već dvije-tri godine igraju dobar fudbal i to se vidi po osvojenim trofejima i realizovanim transferima. Sada puštaju da igrači sazriju, manji se pritisak, a jasno se vidi da u klubu postoji hijerarhija.

Radnik -  Sloboda 1:1
- Rekao bih da se Radnik sto posto okrenu prvenstvu jer i bodovno nisu predaleko od timova koji se nalaze u zoni ispadanja. Bilo je neugodno za obje ekipe u ovom susretu, igralo se dosta oprezno, ali mislim da neki konstantni stres i pritisak u kojem su stalno igrače spriječava da pokažu ono najbolje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.