open-navfaktor-logo
search
Direktor IFIMES-a
Bećirović: Dodik je eksperiment Zapada i moraju ga zaustaviti, na sceni je obavještajna operacija "Kula"
Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana Zijad Bećirović u razgovoru za Faktor komentirao je skandalnozne izjave mađarskog premijera Viktora Orbana o dva miliona muslimana u Bosni i Hercegovini, najavu Orbanove posjete našoj zemlji 25. januara, otkrio detalje o obavještajnoj operaciji "Kula"....
25.12.2021. u 16:57
get url
text

VEZANI TEKST - Džaferović: Na islamofobičnoj agendi Orban se povezuje sa Miloradom Dodikom

- Izjave Viktora Orbana uopće ne iznenađuju. Orban je i osvjedočeni antisemit. Mi smo u našim analizama upozoravali o paukovoj mreži koja je stvorena iznad i oko Bosne i Hercegovine. Tu je važna uloga Mađarske, Austrije, Hrvatske, Slovenije, ali i još nekih zemalja. To su navodni zaštitnici kršćanske Evrope, a ustvari Evropu treba zaštiti od njih samih. U osnovi se radi o političkim kriminalcima, koji su pod ruskim kišobranom. Spominjanje dva miliona Bošnjaka, koji su većinski muslimani od strane Orbana u kontekstu prijetnje Evropi je dio aktivnosti, koje se vode kroz obavještajnu operaciju "Kula", koja se koordinira iz Budimpešte protiv Vlade FBiH i njenog premijera Fadila Novalića – kaže Bećirović.  

Šta je operacija "Kula"? O čemu se tu radi?

- Završnica dijaloga između zvaničnog Beograda i Prištine je posljednja šansa za jedan dio krugova, da se pokušaju "okoristiti" smatrajući da se još mogu mijenjati granice. Nisu slučajno lansirani famozni "non-paperi", koji se pripisuju premijeru Slovenije Janezu Janši. Sve se to uklapa u taj scenarij. Najispostavljeniji njihovim napadima su Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedoniji. U Sjevernoj Makedoniji se odvija obavještajna operacija "Konjićev skok", koja ima za cilj srušiti legalnu vladu Zorana Zaeva  (SDSM) i dovesti na Vlast Nikolu Gruevskog (VMRO-DPMNE), koji se nalazi pod Orbanovom zaštitom u Budimpešti. Akcija je u zadnjem trenutku osujećena i spriječena, vlada nije srušena jer će poslije ostavke Zaeva biti formirana nova vlada ponovo sa SDSM na čelu. Arhitektura granica u regionu je završena proglašenjem nezavisnosti Kosova. Obavještajnoj operaciji nije slučajno dato ime "Kula" jer misli se na Kulu Husein-kapetana Gradščevića u Gradačcu, koja je simbol BiH i njenog prkosa, a istovremeno je to rodni kraj premijera Novalića. Zaista jaka simbolika i nju je bilo planirano tom obavještajnom operacijom razbiti.

Zašto baš Vlada Federacije BiH?

- U Federaciji BiH se odvija tri četvrtine ekonomskih tokova. Kičma ekonomskog sistema države je Federacija BiH, koja i u vremenu korona krize ima suficit u budžetu, sada negdje iznad 120 miliona KM. Preko kriminalne raspodjele prihoda u Upravi za indirektno oporezivanje, koju u ime Federacije BiH i države kontrolira HDZ, više od 800 miliona KM se neopravdano isplaćuje entitetu Republika Srpska. Od tog iznosa jedan dio sredstva namijenjen je i za korupciju stranaca, koji treba da rade protiv BiH i njenih građana, koji su osigurali ta sredstva. Istraživanje je pokazalo da je 95 posto zvaničnika EU-a koji rade u i vezi s BiH korumpirano. Nije nimalo slučajno Dragan Čović i HDZ opstruirao formiranje nove Vlade FBiH uvjetujući donošenje novog izbornog zakona. To je bio samo blef jer je Čoviću jasno da se ne može donijeti izborni zakon po njegovoj želji i da je prethodno potrebno sprovesti ustavne promjene, a za to je potrebna politička volja, ali i vrijeme. I na kraju pred glasanjem u Parlamentu BiH potrebno je da svoje mišljenje da Venecijanska komisije, a koja se sastaje dva puta godišnje i naravno postoji mogućnost apelacije Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. I još nešto, OSCE savjetuje državama da ne mijenjaju izborna pravila u izbornoj godini. E onda su pokušali političko-koruptivnim djelovanjem putem Matthewa Palmera i Angeline Eichhorst postići realizaciju te namjere i to u okolnostima,  koje su stvorili, a to su uzavrele predratne. I to je spriječeno. Čović čak ne želi popuniti ni prazna ministarska mjesta u Vladi FBiH. Ključan čovjek u Vladi FBiH je njen premijer Fadil Novalić, koji je i najzaslužniji za rezultate Vlade FBiH.

VEZANI TEKST - Novalić: FBiH bilježi ekonomski rast, samo još nije dostignut predpandemijski broj zaposlenih

Stalno upozoravam da montirana afera "Respiratori" nema veze sa respiratorima i nije uzrok nego povod da se procesuira Novalić i dodatno osakati Vlada FBiH. Zamislite premijera, koji mora dva dana u toku pet radnih dana namijeniti sudskim ročištima, a prije svakog ročišta dan prije se mora pripremati za ročište. Odvijaju se napadi na njegove najbliže saradnike i nezakonite prijetnje i pritisci od tužilaca. Privođenje službenice koja radi na kopiranju dokumenata u Vladi FBiH na saslušanja, prijetnje zaposlenima i slične aktivnosti su nezakonita postupanja tužilaca. Ne iznenađuju pritisci i zastrašivanje njegovih savjetnika. Sve se radi s ciljem da se dodatno osami premijer Novalić i da on jednostavno digne ruke od svega, da ga slome. U tome nisu uspjeli. Čak su u naelektrisanoj situaciji izveli rudare na ulicu, na koje smo svi mi najosjetljiviji. Cilj je bio da se pokrene talas nasilja za koje će optužiti bošnjački politički faktor i tako započeti sukob. Nažalost, jedan dio aktera u Sarajevu je nesvjesno uvučen u obavještajnu operaciju "Kula", dok jedan svjesno i nagrađen je za to. Nažalost, tu su i pojedinci iz pravosudnog sistema. U svemu tome vrti se mnogo novca.

Vratimo se ponovo na desničarski orijentiranog Orbana. Zašto mu smetaju baš muslimani?

- Orban osim što je politički kriminalac, on ima i određene frustracije. On je svoju karijeru započeo kao ljevičar, kasnije liberal i sada to što jeste, rigidni ekstremni desničar. On je pripadnik kalvinističke denominacije, dakle protestant, koji želi biti lider katoličke srednje Evrope. Želi biti lider i Poljacima koji su poznati kao ultra katolici. Međutim, kada su u pitanju kalvinisti moramo znati, da su povijesno zaštitnici kalvinista od katoličke većine bile Osmanlije, dakle muslimani. Bez te zaštite kalvinisti bi teško opstali. Možda je ovakav odnos prema muslimanima njegov način zahvalnosti za povijesnu zaštitu i opstanak. Više nego očito Orban ima problema sa vlastitim identitetom. Muslimani su donijeli grčku kulturu u Evropu. Oni su sastavni dio Evrope. Govoriti da je Evropa ekskluzivno kršćanska je ne znanje ili zlonamjernost.

Njegove izjave prema muslimanima su skandalozne?

- To je nesporno. Međutim, moramo znati da Mađarska zbog svoje fašističke uloge u Drugom svjetskom ratu nije kažnjena. Nije kažnjena zbog toga što ju je pod svoje okrilje preuzeo Sovjetski savez. Isto tako Hrvatska, odnosno Nezavisna država Hrvatska (NDH) nije kažnjena zbog svoje uloge u Drugom svjetskom ratu zato što je zahvaljujući komunistima postala dio socijalističke Jugoslavije i tako se "abolirala" od svoga povijesnog grijeha. Sve države koje nisu kažnjena zbog svoje uloge u Drugom svjetskom ratu imaju određene frustracije i fašističke ispade, koji su uglavnom pritajeni, ali ponekad i eksplodiraju. Slična je situacija i sa Italijom.

Mađarska želi pomoći Republiku Srpsku sa 100 miliona eura, dok na drugoj strani izašli su u javnost zapisnici koji govore da evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi radi za Dodika. Kako to komentirate?

- Mađarska nije bogata zemlja. Orban je eksponent Vladimira Putina u EU sa zadatkom da destabilizira EU i to uspješno radi. Radi se uglavnom o prljavom, sumnjivom novcu, često ruskom. Postoji i druga mogućnost da političko-kriminalne strukture kao što je Dodik, taj novac iznesu vani i da ga legalno vraćaju na način kao što je Orbanova pomoć od 100 miliona eura. U svakom slučaju tu nisu čista posla. Orban pomaže Mađare izvan Mađarske, a u BiH živi svega oko 400 Mađara. Politička fikcija Viktora Orbana je Triaononski sporazum, na osnovu kojeg je poslije Prvog svjetskog rata izvan Mađarske ostalo živjeti dvije trećine Mađara. Zbog toga Orban svoje saveznike vidi u nosiocima velikodržavnih projekata. On misli da doktrinom šoka, dakle stvaranjem velikih haotičnih događaja postoji mogućnost, da barem djelimično ostvari svoje političke snove i proširi granice sadašnje Mađarske. Tako sanjaju i njegovi ideološki sumišljenici. Oliver Varhelyi je njegov kadar i u funkciji je njegovih interesa. Janez Janša je još jedan ilustrativan primjer. U BiH se vodi i istraga zbog finansijskih malverzacija, koje se dovode u vezu sa finansiranjem Slovenske demokratske stranke (SDS) premijera Slovenije, koji podržava Dodika i protiv je uvođenja sankcija EU-a prema njemu, dok tu istragu vodi Dodikov kadar Darko Ćulum, direktor SIPA-e. I tu je neposredan sukob interesa Janeza Janše, da li uopće može suučestvovati u donošenju odluka EU-a, koje se tiču BiH. Vjerovatno je najveći uspjeh predsjedavanja Slovenije EU-om destabilizacija Sjeverne Makedonije i Bosne Hercegovine.

VEZANI TEKST - Kavazović: Mi smo evropski narod; temelji li Evropa svoje jedinstvo na ideologijama koje su dovele do Holokausta

Orban bi trebao posjetiti Bosnu i Hercegovinu 25. januara iduće godine. Sliči li to pomalo na posjetu predsjednika Francoisa Mitteranda početkom rata u BiH?

- Čujem da je tako najavljeno, i da to me podsjeća na Mitterrandovu posjetu. Ukoliko se postojeća situacija u BiH ne riješi do početka proljeća, realno je očekivati sukobe. Nije nimalo slučajno Milorad Dodik dao rok od šest mjeseci za rješavanje postojeće situacije. Ratovi ne počinju zimi, nego upravo na proljeće. Orbanova posjeta podsjeća i na pohod na Sarajevo Eugena Savoyskog 1697. godine kada je zapalio Sarajevo. Bojim se da Orbanova posjeta Sarajevu ne bude fitilj za potpaljivanje sukoba u BiH. Tada je stradalo 40.000 bosanskih katolika, koji su zauvijek morali napustiti BiH. Od tog gubitka se katolička zajednica u BiH nije opravila do današnjih dana. Neko mora zaustaviti historijsku spiralu stradanja u BiH, a to su oni koju su pokrenuli eksperiment zvani Milorad Dodik, a to je Zapad, prvenstveno SAD.

Šta bi prema Vašem mišljenju sada trebale poduzeti vlasti u Bosni i Hercegovini?

- Pored političkih ruleta i razigravanja, sada je najvažnije da državne institucije Bosne i Hercegovine rade u skladu sa zakonom. Imate u BiH više od 20.000 državnih službenika i namještenika, neka rade svoj posao uključujući tužilaštvo, sud i agencije za sprovođenje zakona. Odbrana i sigurnost moraju NATO-u i svjetskoj sigurnosno-obavještajnoj zajednici dostaviti relevantne informacije iz BiH. Moraju biti hrabri i spremni da zaštite ustavnopravni poredak BiH. Vrijeme prolazi. Ne mogu da vjerujem informaciji da sadašnji komandant EUFOR-a austrijski general Alexander Platzer nije pozvao u pomoć NATO što mu je dužnost, ali i obaveza. Austrijski komandant uskoro odlazi i opet dolazi Austrijanac za komandanta EUFOR-a. Neka se ugleda na Valentina Inzka i neka uradi nešto za BiH, a ne da daje nesuvisle političke izjave. Hrabrost parlamentarca Šemsudina Mehmedovića da izađe i protestira pred Ruskom ambasadom i razne kritike koje upućuje međunarodnoj politici je primjer kako se obnaša funkcija u državi - hrabro i kompetentno u interesu BiH i svih njenih građana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.