open-navfaktor-logo
search
Nekada "kopirao" i Obamu
Bećirović odglumio da kupuje krastavce, kopira Džaferovićevu kampanju iz 2018. godine?
"Obični" čovjek iz naroda Denis Bećirović. Poruka je to koju SDP i koalicija okupljena s ciljem podrške Bećiroviću nastoji poslati ovih dana dok obilaze sarajevske mjesne zajednice. 
21.06.2022. u 23:10
get url
text

Tako je danas "šarena kolona" u bojama SDP-a, NiP-a, Naše stranke, SBB-a..., prošetala naseljem Dobrinja. Neke od objavljenih fotografija na društvenim mrežama prikazuju Bećirovića dok "kupuje" krastavce od uličnih prodavača, gdje pritom djeluje "prirodno" taman koliko i "neprirodna koalicija" koja se okupila oko njegove kandidature. 

Da stvar bude zanimljivija, Bećirovićeva rana izborna kampanja već sad u nekim segmentima neodoljivo podsjeća na onu Šefika Džaferovića iz 2018. godine. 

Bećirović danas i Džaferović 2018.

Neime, fotografije s pijace već smo vidjeli u toj kampanji 2018. Snimljene su prilikom Džaferovićeve posjete Varešu i kratkog podsjećanja na djetinstvo kakvo je proveo u Zavidovićima. Kako je tada kandidat, a sada predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, objasnio - u svom djetinjstvu i ranoj mladosti pomagao je roditeljima tako što je prodavao lubenice. 

- Moji roditelji, brat, sestra i ja smo naporno radili u osiguravanju naše egzistencije. Otac je nakon odlaska u penziju otvorio jednu piljaru, gdje je prodavao voće i povrće. Ja sam kao gimnazijalac, a kasnije i kao student, svoja ljeta provodio čuvajući i prodavajući lubenice na pijaci u Zavidovićima. Hvala Bogu, uvijek smo zarađivali dovoljno da možemo normalno živjeti. Svi smo radili i gledalo se da se sa svojih deset prstiju osigura sve što je potrebno za egzistenciju. I još nešto, ključno je bilo da se djeca obrazuju, što je mom ocu i majci bilo vrlo bitno. Nikada nismo išli na ljetovanje, ali sve troje smo završili fakultete i porodica je uvijek bila na okupu - ispričao je Džaferović u jednom od intervjua. 

Džaferović se kasnije zaposlio, radio je godinama u pravosudnim i policijskim institucijama, da bi iza rata postao aktivni političar. Sličnost sa Bećirovićem je utoliko što se i on iza rata počeo baviti aktivno politikom (u ratu "pasivno", član SDP-a od 1993), s tim da je iste godine kada je diplomirao na fakultetu, postao i član Federalnog parlamenta. 

Na prošlim Općim izborima i Džaferović i Bećirović su bili kandidati, a Džaferović je sedmicama prije izbora obilazio bh. gradove i manja mjesta, radio upravo to što Bećirović i njegov tim sada rade. Prošli put Bećirović je, pak, u jeku izborne kampanje imao nešto drugačiji pristup. Organizirane su tribine na kojima je on promovirao svoju knjigu "Država Bosna i Hercegovina u fokusu", za koju kažu da je zbirka njegovih otvorenih pisama. 

Ovog puta i u tom segmentu Bećirovićeva kampanja podsjeća na Džaferovićevu...

Bećirović danas i Džaferović 2018. god.

Te 2018. godine Bećirovićev izborni tim se toliko "zaigrao" da su čak kopirali i Baracka Obamu. Na izbornim skupovima SDP-ovci su nosili majice sa Bećirovićevim likom koji je gotovo identičan izbornim portretu i sloganu kakav je imao Obama. 

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.