open-navfaktor-logo
search
Novi pristup
Bećirović sa kongresmenkom Ann Wagner, dogovorene konkretne aktivnosti
U zgradi Kongresa Sjedinjenih Američkih Država održan je radni sastanak člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića i kongresmenke Ann Wagner koja je jedna od najutjecajnijih članica Komiteta za vanjske poslove Zastupničkog doma i Komiteta za finansijske usluge.
01.02.2023. u 10:17
get url
text

Tokom sadržajnog sastanka Bećirović je prezentirao novi pristup s ciljem snažnijeg diplomatskog djelovanja Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama i dogovorio konkretne aktivnosti s kongresmenkom Wagner.

- Država Bosna i Hercegovina mora pokloniti puno veću pažnju djelovanju u Sjedinjenim Američkim Državama. U prethodne četiri godine, intenzivno su djelovale antibosanske snage na slabljenje naše pozicije u Sjedinjenim Američkim Državama i to se mora promijeniti. Bosna i Hercegovina mora biti snažnije zastupljena u najjačoj državi svijeta i zato želim pametnim potezima ojačati naše prisustvo u SAD-u - poručio je Bećirović, saopćilo je Predsjedništvo BiH.

Tokom sastanka Bećirović je podvukao da građani Bosne i Hercegovine, kao i građani Sjedinjenih Američkih Država, cijene i vjeruju u prednosti multietničkog društva, te se rukovode idejom zajedničkog života, uzajamnog poštovanja i tolerancije.

- Država Bosna i Hercegovina je bazirana na ovim idejama i vrijednostima već stotinama godina. Naše iskustvo iz prošlosti samo potencira značaj zalaganja za odbranu tih vrijednosti. U tom smislu, konkretna pomoć Sjedinjenih Američkih Država koje prirodno razumiju prednosti tih vrijednosti od krucijalnog je značaja za dalji razvoj države Bosne i Hercegovine - naveo je.

Kongresmenka Ann Wagner predstavlja saveznu državu Missouri i jedna je od najutjecajnijih članica Komiteta za vanjske poslove Zastupničkog doma i Komiteta za finansijske usluge. Od 2005. do 2008. godine obavljala je dužnost američkog ambasadora u Luxembourgu. Početkom 2000-ih obavljala je dužnost kopredsjedavajuće Nacionalnog komiteta Republikanske stranke.

Članica je Kluba prijatelja BiH u američkom Kongresu. Često voli reći: "Predstavljam najveću bosanskohercegovačku zajednicu izvan Bosne i Hercegovine". Kosponzor je prijedloga Zakona koji je usvojen u Zastupničkom domu, u kojem su navedeni najvažniji principi koje treba slijediti američka administracija u politici prema Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.