Novalić je kazao da naredne godine slijedi značajnije povećanje penzija 15. aprila, na što su iz Saveza udruženja penzionera FBiH reagirali kazavši da će istrajati na vanrednom povećanju penzija u ovoj godini.

- Mi tražimo hitno u ovoj godini vanredno povećanje penzija. Ne mogu ljudi da vežu kraj sa početkom - rekao je za Faktor Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.

VEZANI TEKST - Novalić: Sljedeće godine značajnije povećanje penzija

Razgovarali smo i sa Suljom Bekanom, članom Upravnog odbora Saveza.

- Mi nismo tražili povećanje za iduću godinu jer iduće godine će biti redovno usklađivanje penzija 15. aprila. A hoće li biti potrebe da tražimo i vanredno usklađivanje, to ćemo vidjeti. Mi smo tražili po skraćenom postupku za ovu godinu vanredno povećanje penzija, a ne usklađivanje. I od toga se sigurno neće odustati. A za iduću godinu mi nismo raspravljali, niti je naš bio zahtjev da se iduće godine povećava. Pratit ćemo situaciju, ali prvo da riješimo problem za ovu godinu, a za iduću ćemo vidjeti. To nema smisla - govori nam Bekan i dodaje:

- Ako ne bude povećanja, ima ulica. Povećanje mora biti ove godine i ako ne bude, idu protesti. Tražimo povećanje od 10 posto za sve koji su otišli u penziju do kraja 2017. godine. Jer 382 KM penzije, to je tuga, sadaka, to nije penzija.