open-navfaktor-logo
search
Granski sindikati
Bektić: Tražimo da Vlada FBiH minimalnu plaću u FBiH uskladi sa inflacijom
Granski sindikati okupljeni oko Mevludina Bektića, a koji participiraju u radu Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij Federacije zalažu se za izmjenu Uredbe o minimalnoj plaći koju je utvrdila Vlada Federacije, a prema kojoj je minimalna plaća 543 KM. 
02.06.2022. u 07:38
get url
text

Bektić za Faktor pojašnjava kako izmjenama traže povećanje minimalne plaće s obzirom na inflaciju u našoj zemlji, rast cijena.

Realno je očekivati da Vlada FBiH ispolji razumijevanje

- Mi smo uradili inicijativu za izmjenu Uredbe o metodologiji izračuna minimalne plaće u FBiH, to je trebalo biti izneseno na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća 26. maja ali Udruženje poslodavaca FBiH nije moglo imati kvorum pa je sjednica odložena do daljnjeg.

Ove sedmice neće biti sjednice, možda krajem naredne sedmice, 9. juna. Bitno je da se sjednica što prije održi s obzirom na inflaciju. U aprilu je iskazana inflacija od 14,1 posto, pa se i minimalna plaća u FBiH treba uskladiti s tim - govori nam Bektić.

Zahtjev Parlamenta Federacije je da Vlada FBiH sačini tekst zakona o minimalnoj plaći koji bi se razmatrao u paketu sa izmjenama zakon o doprinosima i porezu na dohodak. Prijedlog Saveza samostalnih sindikata BiH na čijem čelu je Selvedin Šatorović da minimalna plaća u FBiH iznosi 1.000 KM.

- Zakon o minimalnoj plaći treba da se donese, ali u ovom trenutku imamo Uredbu koja je na snazi i sada se trudimo da tu nešto izmijenimo. Realno je očekivati da Vlada FBiH ispolji razumijevanje, da je potrebno izvršiti usklađivanje minimalne plaće sa rastom inflacije u FBiH. Nadamo se da će 9. juna biti održana sjednica ESV na kojoj ćemo govoriti o položaju radnika u FBiH, inflaciji, minimalnoj plaći - kazao je Bektić.

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec april 2022. godine iznosila 2.493,84 KM i za 73,88 KM je skuplja od sindikalne potrošačke korpe u prošlom mjesecu. Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec februar 2022. iznosila je 1.046,00 KM Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 41,94%.

Predugo traje proces usvajanja zakona o minimalnoj plaći

- Zakon o minimalnoj plaći je bio tačka dnevnog reda Zastupničkog doma Parlamenta FBiH u mjesecu martu ove godine i vjerujemo da će se čim prije ponovo raspravljati o njemu u tom zakonodavnom tijelu. Činjenica je da predugo traje proces njegovog usvajanja i da svakim danom radnici i radnice ispaštaju zbog toga.

Svakodnevna poskupljenja i sve teži ekonomski status građana govori u prilog opravdanosti našeg zahtjeva da minimalna plaća mora biti 1.000 KM. Nažalost, Vlada FBiH je zaključila da su 543 KM dovoljne za život, a s tim se složila i većina poslodavaca, i ono što je posebno porazno, određeni broj predsjednika granskih sindikata - kazao nam je Selvedin Šatorović predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.