open-navfaktor-logo
search
Stvaraju i sviraju u Kanadi
Bend Srčani udar: Njegovatelji sirovog američkog rock zvuka koje hvali i Alen Islamović
Sve ljubitelje istinskog rocka u BiH i regiji oduševio je nedavno objavljeni duet grupe "Srčani udar" i Alena Islamovića "Na pola koplja".
22.05.2020. u 10:51
get url
text

Ova numera samo je nastavak rada benda na njihovom sedmom studijskom albumu "Sve ili ništa", na kojem su okupili zvučna imena i odlične saradnike. Uz Islamovića, koji je povezan s bendom od samog početka njihovog rada, tu su i Ante Toni Janković, Miki Petkovski (SMAK), Zlatan Ćehić Ćeha, Žanil Tataj Žak...

- "Srčani udar" je kao bend upravo i nastao iz te prvobitne saradnje sa Alenom, koji nam je pjevao na albumu prvjencu "Mrtvo hladno" 2005. godine. Tada su nas mnogi Alenovi fanovi prihvatili kao jedan nostalgični nastavak rock muzike koja se pravila tokom 70-ih i 80-ih zlatnih godina rokenrola. S tog albuma su se izdvojile pjesme "30 kvadrata" i "Heroj", koje je publika jako dobro prihvatila. "Heroin" je naš zajednički singl koji smo snimili 2012. godine. Naš posljednji duet "Na pola koplja" je za 24 sata na društvenim mrežama imao više od 50.000 pregleda. U ono prošlo vrijeme to bi bio zlatni tiraž, ako se dobro sjećam, tako da smo jako zadovoljni odzivom i reakcijama publike - govori Dejan Đurković Englez, producent, kantautor, gitarista i osnivač "Srčanog udara".

Ovi njegovatelji sirovog američkog "Louisiana" rock zvuka bez "šminke i peglanja", stvaraju i sviraju u Kanadi, a šaroliku grupu muzičara iz Srbije uz Đurkovića čine Slobodan Boban Vitas (vokal i gitara), Dragan Rušić (klavijature), Szluka Istvan (bas gitara i prateći vokal), ali i jedan Bosanac iz Tuzle Ademir Vaske Brčanović (bubnjevi i prateći vokal).

Uz već spomenuti debitantski album "Mrtvo hladno" iz 2005, uradili su još pet albuma, "Drugi srčani udar" 2007, "Liturgija" 2009, "Moje doline sećanja" 2012, "Poslednje pismo" 2017, te 2018. album na engleskom jeziku "Hell No" objavljen za CBC Music, a pjesma "Frozen Ponds" koja se nalazi na njemu je ušla u uži izbor konkursa za novu himnu kanadskog hokeja "Hokey Night In Canada".

Sedmi album pripremaju već dvije godine, a do sada su uradili 18 pjesama, od kojih je većina objavljena. Trenutno su angažirani na još 4 pjesme i spota, a zanimljivo je da su u stvaranje jedne od njih uključili i svoju publiku. U pitanju je "Gost", a gošća na njoj je Lana Škrgatić, hrvatska muzičarka i članica grupe C.U.R.E., koja svira i u "Zabranjenom pušenju".

- Tekst pjesme "Gost" sam napisao još prije godinu, ali nikako nisam uspijevao da za nju sklopim prikladnu muziku kojom bih iznio dramatiku poruke. Jedan dan, dok smo u studiju radili na njoj, došli smo na ideju da bi bilo cool da fanovi napišu muziku na taj tekst, i samim tim učestvuju u stvaranju albuma. Objavili smo konkurs na društvenim mrežama i dobili veliki broj video i audiosnimaka od fanova iz cijelog svijeta, među kojima je bio i Lanin snimak muzike na taj tekst, koji nas je sve oduševio. Lana će na snimku svirati klavir u pratnji "Srčanog udara", hard n heavy, a bit će tu i jako zanimljiv vokalni duet Lane i našeg pjevača Bobana Vitasa - otkriva Đurković.

U Sjevernoj Americi nastupaju već 15 godina, a njihovu publiku čine i mlađe i starije generacije, ljudi sa prostora bivše YU, ali i Balkana, Kanađani, Amerikanci... Pripremali su se da ovog ljeta zasviraju i u domovini, ali...

- Nažalost, do sada nismo imali priliku da gostujemo u BiH, a ni u Srbiji. U planu je bilo nekoliko nastupa ovog ljeta, ali je situacija i dalje neizvjesna. Nadamo se uskoro nekoj "normali", pa pravac Atlantik... Stižemo vam u goste - najavljuje muzičar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.