open-navfaktor-logo
search
Razorne poplave
Besana noć stanovnika Ilidže: Šteta je ogromna, nema struje, mnogi nemaju grijanja i vode
Neprespavana je i neizvjesna bila noć stanovnika ulica Terovića i Sastavci na području Otesa na Ilidži. Voda je potopila prve spratove kuća a pripadnici GSS-a obilaze mjestane i donose im neophodne namirnice.
06.11.2021. u 10:57
get url
text

Struje nemaju, a nekima su sva drva poplavila pa nemaju ni šta da lože. Kažu da su štete ogromne i da pokušavaju spasiti što se da.

{$galerijaFotografija}

Albin i Salem Hodžić čiste svoju avliju nakon što se voda povukla. Automobil im je u garaži gdje bilo potopljeno, kao i prvu sprat kuće. Kažu da je u vodi otišla i zimnica, a iščekuju struju kako bi počeli sanirati štetu. Nikada kažu nije bilo ovako.

Voda se povlači

Mještanka Ulice Terovića Zlatka Terović kaže da ne pamti ovakve poplave. Rijalda Hasanović kaže da je voda počela izlaziti iz korita u pet ujutro i da joj je automobil sav potopljen bio.

- Voda je potopila cijeli prvi sprat. Strašno je, a kod komšija je i gore - kazala je Hasanović.

Velika je šteta nastala i u Domu za stare "Miran san" u Otesu. Kako su nam kazali uposlenici prvi sprat je bio pod vodom.

Voda se povlači, ali iza sebe ostavlja strašne prizore. Na sreću nema ljudskih žrtava, a štete će se zbrajati tek kada kiša prestane padati i voda se povuče u korito.

Ogromna je šteta u kompleksu zgrada Sarajevo Waves gdje su potopljena sva auta u gražama i na parkingu.

Stanje na području FBiH

Prema informacijama pristiglim iz kantonalnih operativnih centara civilne zaštite sa terena, stanje na području Federacije BiH jutros se pomalo stablizuje, izjavila je za Fenu glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite Majda Kovač.

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite su na terenu i čine sve što je moguće da pomognu građanima i spase njihovu imovinu.

Na području općine Ilidža se izlila rijeka Tilava u MZ Donji Kotorac od entitetske granice nizvodno do ušća rijeke Tilave i poplavila oko 20-ak kuća. Rijeka Željeznica na potezu od tzv. ratnog mosta do mosta na ulazu u Otes, kao i poslije regulisanog korita, pa sve do ušća rijeke Željezenice u Bosnu u naselju Vreoca se izlila i tamo je poplavljeno oko 80 objekata, dok je u naselju Vlakovo došlo je do plavljenja oko šest objekata.

Poplave su, dodala je Kovač, prouzrokovale značajne materijalne štete na pokretnoj i nepokretnoj imovini naročito u MZ Osijek, Otes, Butmir i Donji Kotorac. 

Deblokada puteva

VEZANI TEKST - Bosna se izlila u nekoliko gradova ZDK-a, od jutros se povlači u korito

Na području ZDK, u gradu Zenica, ulaz u naselje Blatuša, podvožnjak je još uvijek pod vodom. Na ušću Babine rijeke sa Bosnom postavljene su vreće sa pijeskom koje su spriječile da se rijeka izlije na saobraćajnice. Situacija je pod kontrolom u naseljima nizvodno niz rijeku Bosnu, a tu se prije svega misli na Topić Polje i Nemilu. U Kaknju je došlo do izljevanja Bosne na nekoliko lokacija zbog čega su angažovane firme sa mašinerijom i kamionima koji su nasipali potrebni matrijal čime je spriječena veća šteta.

Kovač je dodala da je u Hercegovačko-neretvanskom kantu u Konjicu od ranih jutarnjih sati službe za civilnu zaštitu i vatrogasci su angažovani ne deblokadi regionalnog puta Konjic-Borci u naselju Tuščica. U naselu Kotovlje uslijed obilne kiše i padavina došlo do aktiviranje klizišta, a lokalno stanovništvo ostalo bez struje.

Obavijest iz BIHAMK-a

Zbog izlijevanja vode na kolovoz i dalje je obustavljen saobraćaj na dionici magistralnog puta Rajlovac-Vogošća, kao i na regionalnom putu Maglaj-Zavidovići (u Maglaju).

Na magistralnom putu Sarajevo-Foča mogu saobraćati vozila do 3,5 tone, a autobusi i teretna vozila saobraćaju preko Romanije.

I dalje se upozorava na povećane količine vode na kolovozu, kao i na opasnost od odrona kamenja i zemlje na kolovoz. Također, u višim planinskim predjelima (Karaula, Vlašić, Makljen i Mlinište) vidljivost je smanjena zbog magle i niske oblačnosti, saopćeno je iz IC BiHAMK-a. 

Otes, poplave, 06.11.2021.
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.