open-navfaktor-logo
search
Lokalni izbori
Bešlagić o zajedničkom kandidatu SDP-a i NS-a u Tuzli: Ako to bude Imamović, ne želim učestvovati
Bešlagić kao otvorenu ostavlja mogućnost da Naša stranka ponudi kandidata za gradonačelnika Tuzle
13.11.2019. u 20:42
get url
text
Selim Bešlagić
Selim Bešlagić

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić na narednim Lokalnim izborima želi zajednički nastup sa Našom strankom. Taj zajednički nastup bi, poručio je uoči posljednje sjednice Predsjedništva SDP-a, podrazumijevao zajedničke kandidate te dvije stranke za načelnike općina i gradonačelnike u Bosni i Hercegovini.

Ukoliko se ta ideja realizira u praksi, to bi, primjera radi, značilo da će Naša stranka u Tuzli podržati kandidaturu aktuelnog SDP-ovog gradonačelnika Jasmina Imamovića. Ili neće...

- Ja imam svoj stav oko tih stvari. Tamo gdje se može ići sa zajedničkim kandidatima, neka se ide. Međutim, ukoliko SDP, a to je moje lično mišljenje, bude imao kandidata koji je pandan Jasminu Imamoviću, mislim da možemo razgovarati. Ukoliko bude Jasmin Imamović, to je posebna priča u kojoj ja ne želim učestvovati – kazao je za Faktor Selim Bešlagić, član Gradskog odbora Naše stranke Tuzla i zastupnik te stranke u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Bešlagić kao otvorenu ostavlja mogućnost da Naša stranka ponudi kandidata za gradonačelnika Tuzle.

- Mi ne bježimo od toga da damo kandidata i imamo stav da možemo ponuditi kandidata, ali ćemo se dogovarati. Procijenit ćemo sve potrebne elemente i donijeti odluku – pojašnjava Bešlagić.

Govoreći o saradnji SDP-a i Naše stranke u okviru "Bh. bloka", Bešlagić ističe da te dvije stranke moraju tačno definirati "probosanski blok", te utvrditi ko sve može biti njegov dio.

- Ja sam za podršku i smatram da bi svi oni koji su probosanski orijentirani trebali ući. Međutim, ovdje se radi o tome da imamo i drugi blok koji je napravljen i mislim da je to neozbiljno od građanske opcije da na jednom prostoru od tri miliona stanovnika imamo dva "probosanska bloka", a ne možemo se dogovoriti – ocjenjuje Bešlagić.

Upravo SDP ponajviše insistira na zajedničkom nastupu na predstojećim Lokalnim izborima. U Kantonu Sarajevo žele nastupiti zajedno sa strankama koje čine "šestorku", a odbijenicu su već dobili iz Demokratske fronte (DF).

VEZANI TEKST - Hoće li "šestorka" zajedno na izbore: SDP insistira na tome, iz DF-a objasnili zašto ne žele

U insistiranju na zajedničkom nastupu SDP-ovi partneri i javnost prepoznaju pokušaj kamufliranja nedovoljne popularnosti te stranke, odnosno pokušaj izbjegavanja lošeg izbornog rezultata skrivanjem iza partnera. SDP je, podsjećanja radi, 2016. godine osvojio osam načelničkih/gradonačelničkih pozicija. U međuvremenu je jedan od načelnika napustio tu stranku, ali i značajan dio stranačkog članstva iz Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona, što šanse te stranke da barem ponove rezultat od prije tri godine svodi na minimum.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.