Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić na narednim Lokalnim izborima želi zajednički nastup sa Našom strankom. Taj zajednički nastup bi, poručio je uoči posljednje sjednice Predsjedništva SDP-a, podrazumijevao zajedničke kandidate te dvije stranke za načelnike općina i gradonačelnike u Bosni i Hercegovini.

Ukoliko se ta ideja realizira u praksi, to bi, primjera radi, značilo da će Naša stranka u Tuzli podržati kandidaturu aktuelnog SDP-ovog gradonačelnika Jasmina Imamovića. Ili neće...

- Ja imam svoj stav oko tih stvari. Tamo gdje se može ići sa zajedničkim kandidatima, neka se ide. Međutim, ukoliko SDP, a to je moje lično mišljenje, bude imao kandidata koji je pandan Jasminu Imamoviću, mislim da možemo razgovarati. Ukoliko bude Jasmin Imamović, to je posebna priča u kojoj ja ne želim učestvovati – kazao je za Faktor Selim Bešlagić, član Gradskog odbora Naše stranke Tuzla i zastupnik te stranke u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Bešlagić kao otvorenu ostavlja mogućnost da Naša stranka ponudi kandidata za gradonačelnika Tuzle.

- Mi ne bježimo od toga da damo kandidata i imamo stav da možemo ponuditi kandidata, ali ćemo se dogovarati. Procijenit ćemo sve potrebne elemente i donijeti odluku – pojašnjava Bešlagić.

Govoreći o saradnji SDP-a i Naše stranke u okviru "Bh. bloka", Bešlagić ističe da te dvije stranke moraju tačno definirati "probosanski blok", te utvrditi ko sve može biti njegov dio.

- Ja sam za podršku i smatram da bi svi oni koji su probosanski orijentirani trebali ući. Međutim, ovdje se radi o tome da imamo i drugi blok koji je napravljen i mislim da je to neozbiljno od građanske opcije da na jednom prostoru od tri miliona stanovnika imamo dva "probosanska bloka", a ne možemo se dogovoriti – ocjenjuje Bešlagić.

Upravo SDP ponajviše insistira na zajedničkom nastupu na predstojećim Lokalnim izborima. U Kantonu Sarajevo žele nastupiti zajedno sa strankama koje čine "šestorku", a odbijenicu su već dobili iz Demokratske fronte (DF).

VEZANI TEKST - Hoće li "šestorka" zajedno na izbore: SDP insistira na tome, iz DF-a objasnili zašto ne žele

U insistiranju na zajedničkom nastupu SDP-ovi partneri i javnost prepoznaju pokušaj kamufliranja nedovoljne popularnosti te stranke, odnosno pokušaj izbjegavanja lošeg izbornog rezultata skrivanjem iza partnera. SDP je, podsjećanja radi, 2016. godine osvojio osam načelničkih/gradonačelničkih pozicija. U međuvremenu je jedan od načelnika napustio tu stranku, ali i značajan dio stranačkog članstva iz Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona, što šanse te stranke da barem ponove rezultat od prije tri godine svodi na minimum.