Subota, 30.05.2020.

Ukupno srebreni

"Best Warrior Competition": Tim OSBiH osvojio prvo mjesto u svim kategorijama internacionalnog nivoa

FOTO: MOBiH

U organizaciji Nacionalne garde Maryland (MDNG) od 12. do 15. marta 2020. godine u saveznoj američkoj državi Maryland (Sjedinjenje Američke Države) održano je takmičenje za najboljeg ratnika "Best Warrior Competition 2020".

Tim Oružanih snaga Bosne i Hercegovine osvojio je prvo mjesto u svim kategorijama internacionalnog nivoa.

Takmičenje je realizirano u okviru Programa saradnje "Vojska-Vojsci" uz pomoć Ureda za odbrambenu saradnju (ODC) Ambasade SAD-a u Sarajevu.

- "Best Warrior Competition" jača odnose i gradi multinacionalnu koheziju, te interoperabilnost partnerskih zemalja. Elementi i scenarij takmičenja su dizajnirani da oslikaju realne situacije sa kojima se vojnici mogu susresti u izvršavanju stvarnih operacija. Jedan od glavnih elemenata takmičenja jeste konzistencija nepoznatog, tako da učesnici nisu mogli znati šta ih čeka nakon izvršavanja zadatka - saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Nakon završetka "Best Warrior 2020", 15. marta održana je ceremonija zatvaranja, na kojoj su proglašeni najbolji pojedinci u svim kategorijama. Tim OS BiH osvojio je prvo mjesto u svim kategorijama internacionalnog nivoa, a u ukupnom plasmanu zavidnu srebrenu medalju.

Tokom završne ceremonije, brigadni general Janeen L. Birckhead čestitala je svim učesnicima na izvanrednim rezultatima i nesebičnom doprinosu. Posebnu zahvalnost uputila je učesnicima iz OS BiH i Estonije, jer su takmičenju dali internacionalni karakter.

"Best Warrior Competiton" u Marylandu je trilateralno vojno takmičenje koje zahtijeva brze i adekvatne odgovore na vojničke zadatke u veoma stresnim situacijama. Učesnici su prošli jako zahtjevne izazove koji, pored visokog nivoa fizičke spremnosti, zahtijevaju i odlično poznavanje vojničkih vještina poput navigacije, rasklapanja i sklapanja različitih vrsta naoružanja, gađanja, pružanja prve pomoći u borbenim uslovima, slanje zahtjeva za medicinsku evakuaciju, te različite vrste testova.

- Pripadnici OS BiH su još jednom pokazali veoma visok stepen motiviranosti, profesionalizma, borbenog duha, te u svakom momentu dostojanstveno predstavljali Oružane snage BiH i državu Bosnu i Hercegovinu - navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane.

Ekipu koja je predstavljala Oružane snage Bosne i Hercegovine činili su: poručnik Anes Halilović, vodnik Matija Ivaković, kaplar Senad Sarajkić, te vođa tima stariji vodnik prve klase Goran Antunović.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh