open-navfaktor-logo
search
Odgovor na izazove
Bevanda: Usvajanje nacrta budžeta i dostavljanje Predsjedništvu BiH je dobra poruka
Nakon što je u utorak Predsjedništvu Bosne i Hercegovine dostavljen nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućega Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora istakao je da je to dobra poruka i da će u drugoj polovini godine snažnije odgovoriti na aktuelne izazove.
24.06.2020. u 12:00
get url
text

- Nismo imali usvojen budžet u teškim i nepoznatim uvjetima kada je trebalo brzo reagirati na loše zdravstvene i ekonomske posljedice pandemije COVID-19. Iako nismo izgubili kontrolu niti ugrozili fiskalnu stabilnost BiH, poslovanje na osnovu privremenog finansiranja znatno nas ograničava i usporava da odgovorimo na redovite aktivnosti, a ne samo posljedice pandemije - kazao je Bevanda i dodao:

"Zbog toga smatram da je usvajanje nacrta budžeta u Vijeću ministara i njegovo upućivanje ustavnom predlagaču, Predsjedništvu BiH, dobra poruka i da ćemo u drugoj polovici godine imati osigurana sredstva za započete projekte kako bismo snažnije odgovorili na akutna pitanja, poput migrantske krize i ispunjava uvjeta za pridruživanje Evropskoj uniji."

Dodao je da budžetom mnogi nisu zadovoljni jer je restriktivan u pojedinim oblastima, ali da su ove godine imali druge i iznenadne prioritete nakon koronavirusa.

- Ali, nismo doveli u pitanje funkcioniranje nijedne institucije BiH zbog smanjenja planiranih iznosa na pojedinim stavkama. Do sada smo uspješno organizirali rad s postojećim sredstvima u okviru privremenog finansiranja koje je na snazi od početka godine. Nadam se da će posao u svezi s proračunom biti uskoro okončan u Predsjedništvu BiH, i u konačnici, u Parlamentarnoj skupštini BiH te da nećemo usvajati i ovaj budžet u posljednjim danima tekuće godine što je bio slučaj s prethodnim. Odluka o privremenom finansiranju za drugi kvartal na snazi je do 1. jula ove godine i sva plaćanja su u zakonskim okvirima. Ministarstvo finansija i trezora BiH postupilo je profesionalno i u uvjetima korigiranja budžeta nakon zaključka Predsjedništva i bit će spremno da i dalje postupa u skladu Ustavu i zakonima, bilo da je riječ o novom budžetu ili donošenju odluka o privremenom finansiranju - zaključio je Bevanda, saopćilo je Ministarstvo finansija BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.