- U mostarskom Starom gradu je nekoliko važnih stvari, nevjerojatan broj ruševina koje se još uvijek u 2020. godini nalaze na tom području. Nama će to biti prioritet. Važno je prvo riješiti imovinsko-pravne odnose kako bi mogli srediti te ruševine, ali ukoliko se oni ne mogu riješiti u skorije vrijeme naći ćemo načine i rješenja kako da te ruševine zaštitimo, ogradimo i očistimo - kazala je nositeljica liste za Stari grad Irma Baralija.

Po njenim riječima, na području Starog grada još uvijek postoje naselja u kojima nije riješeno pitanje kanalizacijske mreže i pitke vode. Jedan od projekata na koji stavljaju fokus su i parking mjesta.

- Želimo grad napraviti prohodnim. Gradit ćemo parking garaže, podzemne i nadzemne i postoji već nekoliko mjesta i idejnih rješenja koja su u opticaju - naglasila je nositeljica liste za Stari grad.

Poseban naglasak stavili su na deponiju Uborak.

- Deponija Uborak vodeći je problem ne samo moje lokalne zajednice već i cijelog kantona, a i šire. Svi znamo da Mostar ima pet komunalnih preduzeća, a grad i prigradska naselja nikad nisu bili prljaviji – istaknula je nositeljica liste za gradsko područje Sjever Samija Kazazić.

Naglasila je kako problem deponije Uborak treba biti broj jedan za sve liste, za sve stranke, za sve građane i za sve one koji mogu donijeti rješenje za taj problem.

- To nije problem vezan za jednu stranku i za jedno područje, nego i šire. Znamo da je deponija Uborak nekad bila sanitarna komunalna deponija, gradska deponija koja je bez javne rasprava i suglasnosti mještana koji žive oko nje pretvorena u regionalnu deponiju - pojasnila je Kazazić.

Predstavnici "Bh. bloka" osvrnuli su se i na "napade" na njihove kandidate, odnosno kandidatkinje.

- Posljednjih dana svjedoci smo da pojedine političke stranke i koalicije otvoreno šire govor mržnje, prije svega prema kandidatkinjama na našim listama. Ovdje sam da kažem da ćemo stati u njihovu zaštitu. Svaki udar, svaki izljev mržnje prema našim kandidatkinjama će biti direktan udar na bilo kojeg kandidata s liste "Bh. bloka", i na "Bh. blok" u cjelini - poručio je nositelj gradske liste "Bh. bloka" Arman Zalihić.