Bosanskohercegovački blok (BH blok) ostaje pri čvrstom opredjeljenju da je NATO put neupitan, te da članstvo u NATO savezu je garant sigurnosti Bosne i Hercegovine, saopćeno je danas iz BH bloka, a nakon što su se članovima stranaka koje čine BH blok po ko zna koji put "omakle" izjave koje nisu u skladu sa deklarativnom opredjeljenjem njihovih političkih partija. 

-BH blok će dati punu podršku i glasove u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine za sve zakone i odluke koje približavaju našu državu NATO alijansi-objašnjavaju u saopćenu, a nakon što je  jučer Demokratska fronta pozvala, kako su napisali, "takozvani BH blok", da se ograde od vlastitih članova koji napadaju institucije BiH.

U saopćenju BH bloka (SDP i Naša stranka), a koje je poslano iz SDP-a, nadalje se navodi: 

-Podsjećamo da je SDP-ov bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijah Osmić u svom mandatu mnogo učinio na približavanju BiH članstvu u NATO savezu. Osmić je napravio najveći napredak u procesu knjiženja imovine Oružanih snaga BiH na državu Bosnu i Hercegovinu. Stav BH bloka o NATO savezu je nepromjenjiv, a u narednim mjesecima ćemo vidjeti da li će biti promijenjen stav "bošnjačkog segmenta" - navode iz BH bloka te tumače kako je "bošnjački segment naziv koji je Izetbegović dodjelio bloku SDA-DF".

-DF je vlastitom voljom odlučio da kao dio "bošnjačkog bloka" uđe u koaliciju s HDZ-om i SNSD-om, umjesto opozicionog djelovanja kroz BH blok. Svoju ljutnju zbog toga što, ni tri mjeseca nakon donesene odluke o ulasku u vlast, nisu dobili ni stolicu za pregovaračkim stolom, već čekaju mrvice koje im servira šef "bošnjačkog bloka" Bakir Izetbegović, ne trebaju iskaljivati prema BH bloku, već prema svojim partnerima iz SDA od kojih su očito dobili zadatak da napadaju BH blok- objašnjavaju iz SDP-a i NS svoje viđenje stvari. 

Pozivamo DF da ovakvim i sličnim istupima prema opoziciji, navode iz BH bloka, "ne potvrđuje u javnosti prisutno mišljenje da je njihov jedini zadatak u vladajućoj koaliciji da rasturaju građansku opciju". U saopćenju se ne precizira na osnovu čega BH blok tvrdi da je ovo "u javnosti prisutno mišljenje"?! Naime, takvi stavovi su se mogli čuti jedino iz stranaka BH bloka i njima naklonjenih medija i analitičara.

-Ponavljamo, naši su glasovi za EU i NATO put neupitni. Možete li vi gospodo iz DF-a garantirati svoje ili ćete opet čekati mišljenje iz centrale SDA? - pitanju iz BH bloka, a nakon što potpredsjednica Naše stranke i federalna zastupnica Sabina Ćudić javno ponovila da je "NATO pitanje o kojem nema dogovora, to je izgovor za neformiranje vlasti" te nakon što je politički direktor SDP-a i federalni zastupnik Damir Mašić na društvenim mrežama dao, u najmanju ruku vrlo zanimljiv komentar na SNSD-ovu najavu u vezi s izborom direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA).

DF je jučer reagirao pozivajući BH blok da se ograde od vlastitih članova koji napadaju institucije BiH, što je BH blok današnjim saopćenjem i uradio, ali djelimično. Naime, DF ih je "prozvao" i zbog napada na OSA-u, ali BH blok o tome danas u saopćenju nije napisao ni riječ. 

VEZANI TEKST - DF poziva BH blok da se ograde od vlastitih članova koji napadaju institucije BiH