U službenim prostorijama Uprave policije MUP-a ZDK sinoć je nakon odigravanja utakmice između fudbalskih reprezentacija BiH i Lihtenštajna, održan sastanak Štaba za koordiniranje i usmjeravanje aktivnosti na osiguranju utakmice.

Na sastanku je prvenstveno izvršena analiza poduzetih aktivnosti, kao i cjelokupnog postupanja po Planu mjera i radnji operativnog, fizičkog, KDZ i saobraćajnog osiguranja utakmice. Tom prilikom je konstatovano da za vrijeme i nakon utakmice, na području Grada Zenica i stadiona Bilino polje nisu zabilježeni bilo kakvi incidenti niti slučajevi ugrožavanja lične i imovinske sigurnosti navijača, stručnog osoblja i gostiju.

Kako je potvrđeno, policijski službenici su intervenisali samo u jednom slučaju, kada je jedan od navijača BH Fanaticosa nosio spornu majicu sa uvredljivim sadržajem za pripadnike policije. Policijski službenici su izveli navijača sa tribine, a nakon što je skinuta sporna majica, navijač je vraćen na stadion, tvrde iz MUP-a ZDK. Međutim, upravo zbog ovog incidenta najvjerniji navijači bh. reprezentacije BH Fanaticosi napustili su stadion i nisu bodrili Zmajeve, optužujući policiju za represiju, što u policijskom saopćenju nakon utakmice nigdje nije navedeno.

Iz policije su naveli tek da će navijaču sa spornom majicom zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu biti izdat prekršajni nalog.

Dodali su da je za poduzimanje svih aktivnosti na osiguranju utakmice angažovano oko 500 policijskih službenika Uprave policije MUP-a ZDK, pripadnika Specijalne policijske jedinice FUP-a, pripadnika specijalnih policijskih jedinica i jedinica za podršku ministarstava unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog kantona, Unsko-sanskog i Srednjobosanskog kantona, kao i policijskih službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. U sklopu naznačenih aktivnosti je angažovano i više službenih pasa obučenih za djelovanje u slučajevima nereda, zatim obučenih za pronalazak narkotičkih sredstava i eksploziva.

-Ovom prilikom posebno se zahvaljujemo svim građanima i gostima, koji su prepoznali naše napore, postupali u skladu sa izdatim naredbama i uputama policijskih službenika, te korektnim i sportskim ponašanjem dali svoj doprinos na stvaranju jednog sigurnog ambijenta - saopćili su iz MUP-a ZDK.