open-navfaktor-logo
search
Historijski nastup
Bh. rukometaši počinju pripreme za EURO 2020: Protiv Crne Gore prilika za igrače s manjom minutažom
Spisak igrača za prvi ciklus priprema Šuman je objavio prije petnaestak dana, ali je na njemu došlo do promjena zbog povreda
20.10.2019. u 08:31
get url
text

Prvi ciklus priprema za debitantski nastup na Evropskom prvenstvu rukometna reprezentacija BiH obavit će od 21. do 26. oktobra u Sarajevu i Crnoj Gori. Selektor Bilal Šuman odlučio je pozvati 23 igrača, koje će uigravati kroz dvije prijateljske utakmice protiv Crnogoraca, 25. oktobra u Tivtu i dan kasnije na Cetinju.

Šuman je najavio da će u duelima s Crnom Gorom, posebno u prvom, dati priliku igračima koji su do sada imali manju minutažu u reprezentaciji kako bi se upoznao s njihovim mogućnostima i dao im priliku da se nametnu za finalni dio priprema za debitantski nastup na EURO 2020.

Spisak igrača za prvi ciklus priprema Šuman je objavio prije petnaestak dana, ali je na njemu došlo do promjena zbog povreda. Tako je umjesto iskusnog golmana Nebojše Grahovca pozvao Edina Tatara, dok će provjerenog srednjeg beka Ivana Karačića pokušati zamijeniti Edin Klis, jedan od najboljih igrača Premijer lige BiH.

- Okupit ćemo se u ponedjeljak poslijepodne u Sarajevu, a kako sada stvari stoje očekujem sve igrače sa spiska. Sa Crnogorcima smo dogovorili da jednu utakmicu igramo u kombinovanim sastavima, a drugu u najjačim. Tako će ti dueli biti odlična prilika da šansu dam igračima sa manjom minutažom u državnom dresu, poput Klisa, Elmira Građana ili iskusnog Muhameda Toromanovića. U svakom slučaju mislim da će nam ovo biti veoma korisno okupljanje uoči finalnog dijela priprema koji planiramo početi 21. decembra u Sarajevu - priča Šuman za Anadoliju.

BiH u žrijebu grupa za Evropsko prvenstvo nije imala sreće pa će se za prolaz u drugi boriti s vjerovatno najjačom rukometnom silom u posljednjih dvadesetak godina Francuskom, domaćinom i aktuelnim vicešampionom svijeta Norveškom i Portugalom, koji je u usponu. Stoga je jasno da je bh. tim u takvoj konkurenciji autsajder.

- Upali smo u vjerovatno najjaču grupu na prvenstvu. Portugal je reprezentacija koja je u uzlaznoj putanji. U kvalifikacijama za EURO su bez većih problema savladali Francusku i potvrdili kvalitet koji posjeduju. O Francuzima ne treba puno pametovati. Osvojili su sve što se može osvojiti, evropska, svjetska, olimpijska zlata. I na kraju Norvežani, kao domaćini i dva puta zaredom vicešampioni svijeta. Prije dvije godine, kada su uzeli prvo srebro, vjerovatno su igrali najljepši rukomet na svijetu. Dakle, u našoj grupi je skoncentrisan ogroman kvalitet i jasno je da smo, kao selekcija koja dolazi prvi put, autsajderi - kazao je Šuman i nastavio:

- Međutim, moramo se okrenuti sebi i pripremiti se što je bolje moguće. Imamo bazu, a to je odbrana, koja mora biti naš motor svega. Uz sjajnu odbranu moramo imati i podršku golmana, a ako tako bude onda s nama svaka reprezentacija na svijetu može imati problema. Odbranu šest na šest smo doveli na zavidan nivo, mada i to može još bolje, ali kaskamo u pozicionom napadu. To je jedan od segmenata igre na kojem ćemo morati dosta raditi kako bi ga poboljšali. No, ponavljam odbrana je ključ naše igre. Iz dobre odbrane možemo doći i do kontri i polukontri, a onda i do laganih golova što je u današnjem rukometu jako važno. Mislim da ćemo imati dovoljni vremena i dobrih kontrolnih utakmica da se pripremimo za ono što nas čeka u Norveškoj.

Šuman je dodao da će tokom finalnog dijela priprema bh. tim odigrati vjerovatno četiri test utakmice. Za sada je sigurno da će 4. i 5. januara u Poreču odmjeriti snage sa jednim od favorita prvenstva Hrvatskom, a krajem decembra bi u Sarajevu trebali igrati protiv Kuvajta i Bahreina. Međutim, dvije posljednje utakmice dogovorene su usmeno, ali još uvijek nisu zvanično potvrđene.

Selektor se u petak vratio iz Trondheima, grada u kojem će BiH igrati utakmice grupe “D“ na Evropskom prvenstvu. Naime, Evropska rukometna federacija i Rukometni savez Norveške upriličili su predstavljanje organizacionog plana za sve selekcije učesnice dvije grupe, koje će se igrati u Trondheimu.

- Upoznali su nas sa smještajem, uz koji ćemo 24 sata imati na raspolaganju salu za konferencije, fittnes centar, sale za treninge. Bili smo i u potpuno preuređenoj dvorani u kojoj će se igrati utakmice. Saznali smo sve o mnogim praktičnim stvarima, koje će nam trebati tokom Evropskog prvenstva, išli su čak tako daleko i pokazali nam gdje će se nalaziti led u dvorani. U svakom slučaju bilo je veoma korisno putovanje, jer sada imam otprilike sliku kako će sve to izgledati na prvenstvu. Sve četiri reprezentacije iz grupe biće smještene u istom hotelu, svaka na zasebnom spratu - veli Šuman.

Evropsko rukometno prvenstvo održat će se od 9. do 26. januara u Austriji, Švedskoj i Norveškoj. BiH će prvu historijsku utakmicu na EURO igrati 10. januara 2020. godine protiv domaće reprezentacije dvorani Trondheim Spektrum.

Šumanov spisak za prvi ciklus priprema: golmani: Benjamin Burić (Flensburg, Njem), Edin Tatar (Bern, Šva), Adi Ahmetašević (Puente Genil, Špa); lijeva krila: Alen Ovčina (Vojvodina, Srb), Tomislav Nuić (bez kluba), Enes Keškić (Fuchse Berlin, Njem); desna krila: Srđan Predragović (Linz, Aut), Ibrahim Haseljić (Gorenje, Slo); lijevi bekovi: Nikola Prce (Besa Famiglia, Kos), Mirsad Terzić (Veszprem, Mađ), Marin Vegar (Rabotnik, S. Mkd), Mirko Herceg (Gyongyos, Mađ), Dino Hamidović (Trimo, Slo), Igor Mandić (Limoges, Fra); srednji bekovi: Edin Klis (Iskra Bugojno), Josip Perić (Goppingen, Njem), Saša Puljizović (Cocks, Fin), desni bekovi: Dejan Malinović (Dobrogea Sud, Rum), Mateo Rodin (Nancy, Fra); pivoti: Senjamin Burić (Nantes, Fra), Muhamed Toromanović (Bosna Visoko), Vladimir Vranješ (Tatabanya, Mađ) i Elmir Građan (Rabotnik, S. Mkd).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.