open-navfaktor-logo
search
Odličan rezultat
Bh. sankaš Mirza Nikolajev u nedjelju vozi utrku Svjetskog kupa
Mladi bosanskohercegovčki sankaš Mirza Nikolajev (19) zauzeo je 15. poziciju u utrci Svjetskog kupa koja se danas održala u njemačkom Altenbergu.
04.12.2020. u 15:36
get url
text

Nikolajev, koji je ubjedljivo najmlađi učesnik ovosezonskog izdanja Svjetskog kupa, ostvario je vrijeme 55,607 sekundi, što je za 1,040 bilo sporije od najbržeg u kvalifikacijama, onog koje je odvezao Austrijanac Wolfgang Kindl koji je slavio s vremenom 54,567.

Najveća brzina koju je Nikolajev ostvario na stazi u Altenbergu iznosila je 118,72 km/h, dok je, poređenja radi, maksimalna brzina pobjednika iznosila 123,06 km/h.

Ovaj rezultat Nikolajeva dobija na značaju s obzirom da je bh. sankaš još uvijek junior, ali i na težini jer njegova konkurencija vozi na sankama koje su višestruko skuplje od onih na kojima se takmiči Mirza, kojem je svaki bod iz Svjetskog kupa važan zbog narednih Zimskih olimpijskih igara.

Prema pravilniku od prije šest godina 17 najboljih iz današnje utrke će sa 15 najboljih sankaša na svijetu voziti super finale u Altenbergu. Ova utrka na programu je u nedjelju ujutru s početkom u 10.30 sati, uz direktan prijenos na kanalu Eurosport.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.