Tegeltija je istaknuo da je otvaranje ovog graničnog prijelaza, u koji je investirano više od 2,5 miliona eura, jedan u nizu uspješno realiziranih projekata BiH i Crne Gore s EU-om. Izrazio je uvjerenje da to nije posljednji zajednički projekt, te da će u sljedećim godinama uslijediti još veći projekti koji će biti uspješno realizirani.

- Želim se posebno obratiti graničnim policajcima i carinicima Crne Gore i BiH koji već više od 20 godina zajedno omogućavaju nesmetan prolaz ljudi i robe na ovim prostorima, jer su oni ti koji su omogućavali da naše privrede sarađuju, a naši građani međusobno komuniciraju. Vaš rad u prethodnih 20 godina odvijao se u nehumanim i lošim uvjetima, ali vas to nije spriječilo da uspješno obavljate svoje poslove - poručio je Tegeltija.

On je naglasio da ostaje obaveza vlasti i jedne i druge zemlje da omoguće bolju ekonomsku saradnju, te da su za to nužni infrastruktura i granični prijelazi koji će omogućiti nesmetan i brz prelazak ljudima dobre volje i privrednicima koji žele uspješno raditi, ali koji će biti prepreka ilegalnoj trgovini i ljudima i robom. Najavio je da će 2021. godine početi izgradnja puta od Foče do Šćepan Polja, u okviru projekta EU-a, izrazivši nadu da će svi granični prijelazi biti modernizirani i otvoreni do 2024. godine.

Zajednički granični prijelaz Vraćenovići izgrađen je na teritoriji Crne Gore, a integracijom dvaju graničnih prijelaza u jedan zajednički, u kojem od danas rade granične službe BiH i Crne Gore, principom jednog zaustavljanja, pojednostavljen je prelazak granice između dvije zemlje. Ovaj savremeni granični prijelaz, površine je 9.000 kvadratnih metara, s tri ulazne i tri izlazne trake, kao i jednom posebnom trakom za teretna vozila.

Izgradnja objekta zajedničkog graničnog prijelaza Vraćenovići počela je krajem februara, od kada je bio zatvoren zbog izgradnje prometne infrastrukture, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.