open-navfaktor-logo
search
Nakon posjete Poirela
BiH je u crvenoj zoni, hoće li nas isključiti iz Vijeća Evrope zbog izbornog zakonodavstva
Bosna i Hercegovina već se nalazi u crvenoj zoni jer još nije provela presude Evropskog suda za ljudska prava i izmijenila izborno zakonodavstvo. Zbog toga nam iznad glave visi isključenje iz Vijeća Evrope, a to za sobom povlači i druge negativne posljedice. Sankcije donosi Parlamentarna skupština Vijeća Evrope, a oni zasjedaju u januaru.
11.11.2021. u 18:06
get url
text
Sastanak s Christopheom Poirelom
Sastanak s Christopheom Poirelom

Na sve ovo je ukazala Alma Čolo, predsjedavajuća Interresorna radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine, nakon razgovora koje je direktor Direkcije za ljudska prava Vijeća Evrope Christophe Poirel imao jučer u Sarajevu s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, predstavnicima opozicinih parlamentarnih stranaka i članovima Interresorne radne grupe.

Poirel je najavio novi dolazak eksperata Venecijanske komisije koji bi trebali pomoći u traženju rješenja za izborno zakonodavstvo.

VEZANI TEKST - Đonlagić: Neprikladno razgovarati o izmjenama Izbornog zakona dok se vrši nasrtaj na državne institucije

Poručio je da će Komitet ministara Vijeća Evrope nastaviti s pritiskom na vladajuće stranke i relevantne političke aktere u BiH kako bi naša država konačano počela uspostavljati sistem u kojem nema diskriminacije, a to prvenstveno znači provođenje presude iz grupe predmeta "Sejdić i Finci protiv BiH" donesene još 2009.

Poirel je istakao i da je vrlo zabrinut nakon zastoja u radu Interresorne radne grupe.

Čolo je kazala da je moguće da će eksperti Venecijanske komisije doći u drugoj polovini novembra, te da su vjerovatno pripremili nešto s čim će doći.

- U situaciji kada smo suočeni sa obavezama iz Vijeća Evrope, da implementiramo presude, imate politički zahtjev HDZ-a BiH za takozvano legitimno predstavljanje hrvatskog naroda. Teško je to dvoje pomiriti. Venecijanska komisija treba da nam pomogne u pronalasku balansa. Moramo ih poslušati ako želimo da ovo bude demokratska zemlja ili možda želimo da idemo u političku izolaciju, da izađemo iz Vijeća Evrope – rekla je Čolo.

VEZANI TEKST - Članovi iz RS-a opet bojkotovali sjednicu Interresorne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva

Na pitanje kakve to pritiske možemo očekivati, Čolo je odgovorila da je riječ o pritisku koji je vršen na zemlje koje imaju nedemokratske standarde.

- To je isljučenje iz Vijeća Evrope, isključenje delegacije u radu Patrlamentarne skupštine Vijeća Evrope. To su sankcije koje stoje. To možemo očekivati sa te strane. Kada su u pitanju sankcije političara koji nisu kooperativni, o tome se govori, ali niko ne zna šta je – dodala je Čolo.

Podsjetila je da nema nekog roka za provedbu presuda, ali da sve predugo traje i neće se još dugo čekati naša država.

- Zemlje koje nisu deset godina implementirale presude, te zemlje su u crvenoj zoni i moraju se poduzimati neke sankcije. Komitet ministara Vijeća Evrope čini 47 ministara vanjskih poslova i nadležan je za izvršenje presuda. Oni prate situaciju, svaka tri mjeseca. Neće se još dugo čekati, i sami smo valjda svjesni toga. Što se tiče pojedinačnih presuda, naša zemlja ih poštuje, ali ovdje se radi o delikatnim političkim pitanjima. Moramo promijeniti Ustav, Izborni zakon, a imamo blokadu institucija – rekla je Čolo.

Pojasnila je i šta bi po BiH značilo isklučenje iz Vijeća Evrope.

- Ušli smo u Vijeće Evrope 2002. godine dobrovoljno. Privilegija je biti član. Ako nas isključe, znači da nismo demokratska zemlja. I kakva je to onda poruka ljudima koji ovdje žive, ali i za ostali svijet. Vijeće Evrope je i predsoblje Evropske unije. Nijedna članica EU-a nije zemlja koja nije u Vijeću Evrope – upozorila je Čolo.

Napomenula je da će Komitet ministara Vijeća Evrope ponovo u novembru razmatrati situaciju, a da će Parlamentarna skupština Vijeća Evrope, koja donosi sankcije, zasjedati u januaru.

VEZANI TEKST - Poirel: Provedba presude Sejdić-Finci u najboljem interesu BiH

Vehid Šehić, politički analitičar i nekadašnji član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, naglasio je da je Bosni i Hercegovini i ranije prijetila suspenzija iz Vijeća Evrope, te da bismo time izgubili mogućnost zaštite kod Evropskog suda za ljudska prava.

Kazao je da je nesporno da presude moraju biti provedene, ali i da mi živimo u državi u kojoj se ne poštuje Ustav, zakoni i presude.

- Mi smo u obavezi promijeniti Izborni zakon, reformirati javnu upravu i visoko obrazovanje. U 19 godina nismo ispunili te obaveze. Imamo politički neodgovorne ljude koji su uzeli sebi za pravo da vladaju državom, umjesto da njom upravljaju – dodao je Šehić.

Upozorio je da je kraj godine vrlo blizu, da je iduća godina izborna, te da dolazimo u škripac.

Šehić pak smatra da će pritisak o kojem se govori biti verbalni, ali i da trebamo očekivati i daleko veći pritisak SAD-a, Evropske Unije, Velike Britanije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.