open-navfaktor-logo
search
U Tirani za historiju
BiH prije 25 godina odigrala prvu utakmicu: Selektor Muzurović pripremao pomoćnika da pomogne, ako zatreba
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine je svoju prvu zvaničnu utakmicu odigrala 1995. protiv Albanije na gostujućem terenu, gdje je poražena rezultatom 2:0.
30.11.2020. u 09:21
get url
text

Godinu poslije, bh. fudbalski savez je primljen u svjetsku fudbalsku federaciju FIFA, što je omogućilo i prvo učešće u kvalifikacijama za SP u Francuskoj 1998. Prve "domaće" utakmice BiH je morala igrati u Bologni, na neutralnom terenu. Prvi kvalifikacijski meč odigran je na gostujućem terenu protiv Grčke, u Kalmati. 

U knjizi "Od Tirane do Marakane" selektor Fuad Muzurović ovako je opisao putovanje i utakmicu u Tirani:

- Albanija nas je pozvala. Za nas je to puno značilo, jer smo tražili prijem u FIFA-u i UEFA-u. Nisam imao nikakvog načina okupiti igrače. Još je 1995. godina. Znao sam formu domaćih igrača, jer se ovdje igralo prvenstvo. Na razne načine smo pokušavali saznati telefone, adrese, naših potencijalnih reprezentativaca. Za neke smo igrače znali, ali nismo znali gdje igraju, u kojim zemljama, klubovima…

- Zato sam pozvao veći broj domaćih igrača: Musića iz Slobode, Osmanovića iz Lukavca, Džafića iz Bosne, Hrnjića iz Zenice i Begića iz Čelika. Raspitao sam se preko prijatelja  i poznanika za igrače iz Hrvatske, Austrije i Slovenije. Tako smo došli do Turkovića, Demirovića, Konjića, Dure, golmana Pintola… Musemić je tada već završio igračku karijeru. Ja sam ga našao u Zagrebu. Kaže mi da ne trenira, a da je još u snazi - objasnio je Muzurović.

- Jedna grupa nas je krenula iz Sarajeva. U delegaciji su bili Stjepan Kljuić, Jusuf Pušina, Bajro Bačić, Mirsad Fazlagić. Ivica Mioč, Sabahudin Dautbašić, Nikola Bilić… Nikola je bio jedini novinar i fotoreporter. Mi i domaći igrači smo izašli preko tunela, pa u Zagreb. U Zagrebu smo se okupili, napravili sastanak, kupili dvije lopte, nešto opreme i krenuli avionom do Tirane. Na dan utakmice vladala je neizvjesnost. Odsjeli smo u hotelu Astorija. Domaćini su nas dočekali, onako bosanski. Igrali su oko nas, trudili se da nam ugode svaku sitnicu. Dok smo čekali igrače koji su pristizali sa raznih strana, pomalo smo se šalili da će neko od nas trenera morati da zaigra. Umalo da to bude i naša zbilja.  Ja sam svog pomoćnika Mustafu Hukića već pripremao da zaigra, ako zatreba. Jednostavno, nije nas bilo. Srećom, kasnije smo se kompletirali. Došli su Nedžad i Said Fazlagić. Muhamed Konjić je bio kapiten - objašnjava tadašnji selektor.

- U Tirani su me, ne znam ni sam kako, posjetili moji prijatelji i rođaci iz Bijelog Polja. Iz Ulcinja u Tiranu je došao moj sarajevski prijatelj Abaz. Izgubili smo sa 2:0, ali je dolazak u Albaniju bio naša velika pobjeda. Imali smo dvije šanse, Musemić i Osmanović. Musemić mi dugo nije oprostio što nije bio kapiten. Pročulo se za ovu utakmicu. Javljao se veliki broj prijatelja Bosne, naših igrača koji su željeli doći, ali su iz raznoraznih razloga bili spriječeni. Utakmicom u Tirani odškrinuli smo vrata UEFA-e i FIFA-e - ispričao je Muzurović.

Albanija - Bosna i Hercegovina 2:0 (1:0)
Stadion: Qemal Stafa, Tirana
Gledalaca: 10.000
Sudija: Hristo Danilovski (MKD)
Strijelci:  1:0 - Qendro (30), 2:0 - Dobi (50)

Albanija:
Blendi NALLBANI (Xhevahir KAPLLANI), Atrim TOLE, Saimir MALKO, Anesti QENDRO (Alpin GALLO), Ilir SHULKU (Nevil DEDE), Jlir ALLIU (Geri ÇIPI), Altin HAXHI (Enkelejd DOBI), Redi Bashki JUPI (Nordik RUHI), Elton KOÇA (65' Auron MILOTI), Sokol PRENGA, Roland ZAJMI (Gentjan ÇOÇJA);
Selektor: Neptun BAJKO

Bosna i Hercegovina:
Ismir PINTOL, Vedin MUSIĆ, Ibrahim DURO, Muhamed KONJIĆ, Senad BEGIĆ, Nedžad FAZLAGIĆ (80' Said FAZLAGIĆ), Esmir DŽAFIĆ, Enes DEMIROVIĆ, Husref MUSEMIĆ (Amir OSMANOVIĆ), Asim HRNJIĆ, Almir TURKOVIĆ;
Selektor: Fuad MUZUROVIĆ

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.