open-navfaktor-logo
search
Gladni i opasni
Bihać: Mještani Velikog Luga strahuju od pasa lutalica
Napušteni psi koji lutaju gradom svakodnevni su problem u Bihaću. Dok se udruženja za zaštitu životinja protive hvatanju pasa lutalica tvrdeći da se to radi na grub način, građani sve češće izražavaju nezadovoljstvo odnosom nadležnih prema tom problemu.
09.03.2023. u 09:02
get url
text

Mještani bihaćkog naselja Veliki Lug već duže vrijeme se suočavaju problemom povećanja broja pasa lutalica koje, tvrde, neko tokom noći dovozi i ostavlja u ovu mjesnu zajednicu. Trenutno ih ima oko 50-ak, lutaju naseljem gladni i opasni. Mnogi strahuju za sigurnost svoje djece i plaše se napada čopora koji mogu kobno završiti.

- Djeca na ulici nisu sigurna zbog stalnog prisustva pasa lutalica kojima je ulica postala dom. Malo koja ulica da ima u našoj mjesnoj zajednici, da se može slobodno prošetati, a da vas ne napadnu dva-tri psa. Nekoliko puta je dolazio Komrad na poziv građana, ali oni se ne trude da ih uhvate, samo se provozaju - kaže Huska Kasić, mještanin Velikog Luga.

FOTO: Fena

Alen Čelebić je također mještanin ove mjesne zajednice, ima malu djecu i ne osjeća se ugodno kada zna da se psi lutalice slobodno kreću ulicama ovog naselja.

- Dolazim da počistim snijeg pored puta, nailazi grupa tih pasa, potjeram ih, a dvojica se vrate i počnu lajati na mene. Kreću prema meni i ostali. Sreća pa sam imao lopatu i sreća pa dijete nije naišlo kao što moj mali zna proći do majke. Stvarno sramota, ima ih sve više i više - napisao je Alen Čelebić u jednom od komentara na društvenim mrežama.

Odlukom Grada Bihaća JKP Komrad dobilo je odluku da može vršiti hvatanje pasa lutalica, ali je potrebno da građani nazovu i prijave lokaciju, kaže Ferhad Zulić, član Savjeta Mjesne zajednice Veliki Lug.

- Na moju inicijativu naša mjesna zajednica je dobila dva kaveza koji će se mobilno postavljati gdje ima potreba, s toga očekujemo pozive građana da jave lokaciju kako bi mogli djelovati – sugeriše Zulić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.