Građani okupljeni sinoć na stadionu su formirali broj 8372, dok su žene, noseći bijelu odjeću, formirale srebrenički cvijet.

Performans je počeo izvođenjem "Srebreničkog inferna", nakon čega su se predstavili predstavnici Udruženja "Horizont" koje u saradnji sa organizacijom "Iskre" već osmu godinu zaredom šalju poruke podrške porodicama koje 11. jula ukopavaju Srebreničke žrtve.

- Danas iz najljepšeg grada i sa najljepše rijeke selamimo Podrinje i učimo dove. Nikada i nigdje ne smijemo dopustiti žrtvu, niti zaboraviti naše civile - poruka je poslana sa sinoćnjeg performansa, piše Birn.

Presudama je utvrđeno da je u Srebrenici u julu 1995. godine tokom počinjenja genocida ubijeno više od 8.000 pretežno bošnjačkih muškaraca i dječaka, a prognano više od 40.000 bošnjačkih žena, djece i staraca. Još uvijek se traga za oko 1.200 Srebreničana.

Građani Unsko-sanskog kantona i ove godine učestvuju u obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici, pa će tako u narednim danima iz Bihaća prema Srebrenici krenuti više stotina učesnika Marša mira, kao i biciklista, motorista i maratonaca.