U Sarajevu od jučer teku intenzivni pregovori na temu izborne reforme, a danas su s američkim izaslanikom Matthewom Palmerom razgovarali lideri "Trojke" i SBB-a. "Trojku" koja je na vlasti u Kantonu Sarajevo čine Narod i pravda (NiP), Socijaldemokratska partija (SDP) i Naša stranka (NS), a od te tri stranke, NiP nema niti jednog zastupnika na državnom nivou.

S druge strane, niko na razgovore nije pozvao dvije stranke sa sjedištem u Tuzlanskom kantonu Socijaldemokrate (SD) BiH i Pokret demokratske akcije (PDA), iako su njihovi predsjednici Enver Bijedić i Mirsad Kukić državni zastupnici. Nije pozvan ni predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES) Nermin Ogrešević, iako je i ova stranka parlamentarna na državnom nivou s jednim zastupnikom. Za usporedbu, isto toliko ima i SBB Fahrudina Radončića.

- Nije bitno je li vlast ili opozicija, bitno je da je iz Sarajeva. Odmah da znaju, to je moj lični stav, moja ruka se prilikom glasanja ne podrazumijeva - kaže predsjednik SD-a Enver Bijedić.

Zabrinjavajuće je to što međunarodna zajednica, dodaje, na pregovore poziva stranke koje nisu parlamentarne na nivou BiH, kao što je NiP, a SD, PDA i NES nisu pozvane.

- Na taj način se vrši favoriziranje stranaka iz Sarajeva, vrši se neka sarajevizacija, kao da samo oni trebaju odlučivati o cijeloj državi - navodi Enver Bijedić.

On ističe da su pozvane neke stranke koje se ni po broju glasova ne mogu porediti niti s njegovom strankom, ali ni s PDA i NES-om.

- Možda misle da život počinje i završava u Sarajevu, ili se boje da će čuti neke druge stvari, kao što je raspodjela javnih prihoda. Mi smatramo da je Sarajevo favorizirano s indeksom 1,92, a ostali kantoni imaju indeks 1, što nas stavlja opet na marguinu - kaže Bijedić.