open-navfaktor-logo
search
Spašavanje ekonomije
Bijedić: Pet i po hiljada zaposlenih samo u TK ne smiju biti žrtve lošeg zakona
Koronavirusom pogođena su i mala i srednja preduzeća realnog sektora, kojima nije posvećeno dovoljno pažnje.
06.04.2020. u 09:32
get url
text

Među mjerama koje se predlažu, našao se i Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica koji je predstavljen kao plan spašavanja ekonomije FBiH. Dio pomenutog zakona u najmanju ruku je diskriminirajući, poručio je Enver Bijedić, predsjednik Socijaldemokrata BiH.    

- Naime, samo u Tuzlanskom kantonu različita udruženja zapošljavaju 5.500 osoba i ovim zakonom su diskriminirani, jer ne mogu do subvencioniranja. Tako su pod "Poslovni subjekti" izuzeti svi budžetski finansirane ustanove, institucije, kojima su osnivači općine, gradovi, kantoni, država. Međutim, u tu grupu svrstana su i udruženja. Tim vođenjem, ispade da udruženja ne zapošljavaju ljude, a direktno su pogođena obustavama, jer im je zabranjen rad naredbom Kriznog štaba - navodi Bijedić.

Poređenja radi, dodaje, taksi službe su udruženja, što znači da ista ne mogu do subvencioniranja.

- Udruženja za djecu sa posebnim potrebama su udruženja i zapošljavaju značajan broj stručnjaka u svojim oblastima, a ne samo da su im umanjeni prihodi, nego ih nema nikako. Pored navedenih još je mnogo udruženja koji su i više nego korisni u borbi kako za lokalne zajednice tako i šire, a ovim zakonom se diskriminiraju i stavljaju u isti koš kao subjekti koje izdržava budžet. Kao i premijer Novalić, smatram da je najbitnije sačuvati radna mjesta, međutim, potrebno je da se prilikom realizacije Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izuzmu udruženja koja nisu finansirana od općina, gradova, kantona ili države, te da on izmijeni - kazao je Bijedić, saopćili su Socijaldemokrate BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.