open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Bijedić tvrdi: Optužnica je podignuta da bi se pokušalo spriječiti rušenje Jasmina Imamovića
Enver Bijedić, predsjednik Socijaldemokrata (SD) BiH, nakon što je Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona protiv njega podiglo optužnicu za zloupotrebu ovlasti u privrednom poslovanju, kaže da se radi o klasičnoj političkoj optužnici.
03.09.2020. u 15:54
get url
text

- Optužnica je sada podignuta zbog pojavljivanja SD-a na izborima, odnosno da bi se pokušalo spriječiti rušenje gradonačelnika Jasmina Imamovića i gradske vlasti u Tuzli. Najozbiljni pretendent za novog gradonačelnika je Vahid Jusufović iz SD-a, a mi imamo i realne šanse da budemo većina u Gradskom vijeću - kaže za Faktor Enver Bijedić.

Dodaje da je sve jasno, ukoliko se zna da je priprema optužnice počela u novembru i da je još tada rečeno da je spremna.

- Zašto se baš sad aktivira pred početak kampanje za Lokalne izbore, a ne prije pola godine ili godinu. Tužilaštvo TK je dva puta objavljivalo da je optužnica pripremljena, pa onda da je predata i to su mediji objavljivali, a pravne posljedice nastupaju tek kada sud prihvati optužnicu. Oni su taj proces iskoristili da se tri puta blati moje ime i umanji utjecaj SD-a. Dakle, na sceni je klasična političko-pravosudna sprega - navodi Bijedić.

On ističe da je ova optužnica i njen tajming samo potvrda onoga što je govorio mnogo ranije.

- Jasmin Imamović diriguje Tužilaštvom TK i odlučuje protiv koga i kada će biti podignuta optužnica, a sve optužnice protiv njega ostaju u ladici - optužuje Bijedić.

Optužnica se vezuje za gradnju Stambeno-poslovnog objekta (SPO) "15. maj" u Tuzli, koji ni nakon 13 godina gradnje nije završen. U optužnici se, između ostalog, navodi da je Bijedić, u periodu od početka 2006. do aprila 2011. godine, obavljajući poslove direktora u Direkciji za izgradnju Tuzla suprotno Statutu preduzeća, sredstva viša od milion KM, kojima je raspolagala Direkcija i koja su uplaćena od kupaca stanova i drugih prostorija u objektu SPO "15. maj", koristio protivno njihovoj namjeni, što nije bilo u skladu sa ugovornim obavezama koje je imala Direkcija, navedeno je u optužnici.

- Optužnica ne navodi da sam ja išta stekao za sebe, nego da sam nenamjenski trošio sredstva, a ona su išla za plaće, doprinose i kreditne obaveze Direkcije za izgradnju. Tu ništa nije sporno. Sve naše izvještaje o radu usvajao je Nadzorni odbor i Skupština društva, a njih je imenovala Općina Tuzla. Dalje, ugovorom o gradnji SPO "15. maj" nije predviđeno da se jedna jedina marka koju Direkcija zaradi, treba dati izvođaču radova. Izvođač, odnosno firma "Giprom", dobila je tri četvrtine stanova u SPO "15. maj" da bi završila objekat i to je bila njihova nadoknada. Direkcija nije bila u obavezi da izvođaču prebacuje novac - pojašnjava Bijedić.

Prva anonimna prijava za SPO "15. maj" podnesena je 2014. godine protiv Jasmina Imamovića, direktora Giproma Saliha Šabovića, Bijedića i još nekih osoba. Drugu prijavu je podnijelo Udruženje građana "15. maj", 3. oktobra 2017. godine, protiv 11 osoba i organizacija, kao što su Salih Šabović, Giprom, Direkcija, bivši i sadašnji direktor Direkcije, članovi NO i UO Direkcije od 2003. do 2017. godine, koje je imenovala Općina Tuzla, gradonačelnika Jasmina Imamovića... Nakon nekoliko godina istrage, među optuženima je ostao samo Enver Bijedić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.