open-navfaktor-logo
search
Uplatio kotizaciju
Bile pred odustajanjem od takmičenja: Džumhur obradovao učenice iz Bosanske Krupe
Damir Džumhur, najbolji bosanskohercegovački teniser, donirao je novac učenicama iz Bosanske Krupe za Owlypia međunarodno takmičenje.
16.07.2020. u 19:24
get url
text

Džumhur koji je za priču o gimnazijalkama iz Bosanske Krupe saznao iz medija, odlučio je da uplati kompletan iznos za kotizaciju učesnicama na Owlypia međunarodnom takmičenju.

Učenice iz Gimnazije u Bosanskoj Krupi učestvuju na Owlypia međunarodnom takmičenju za učenike od 11 do 18 godina. Četiri učenice su se plasirale u sami vrh takmičenja, osvojivši treće, peto, šesto i sedamnaesto mjesto,  što je bio preduslov za ulazak u Owlypia Globals nivo koji se inače održava u Cambridgeu i Bostonu, a ove godine zbog pandemije COVID-19 to je postalo Owlypia Global Virtual takmičenje, koje će se održati od 22. do 24. augusta 2020. godine. Belma Tulić, Sajra Fajić i Elma Ramić takmiče se u oblastima književnosti i kulture, nauke i tehnologije, te društvenih nauka, a u međuvremenu četvrta učesnica je odustala od daljeg takmičenja.

- Priču o sjajnim djevojčicama koje su plasirajući se među 20 najboljih u svijetu ušle u drugi krug takmičenja čuo sam na radiju. Međutim gimnazijalke, Belma, Sajra i Elma bile su pred odustajanjem zbog nemogućnosti plaćanja kotizacije za takmičenje koja je iznosila 190 funti po učesnici -  kazao je Damir.

Uskoro je uspostavljen kontakt sa njihovom profesoricom Amnom Dervišagić, u čemu je pomogla Belmana Trivanović, direktorica bihaćke Osnovne škole Harmani I i kotizacija je uplaćena, saopćeno je iz Džumhurovog PR tima.

Damir ističe kako je odlučio da prva faza takmičenja koju su prošle plasirajući se među 20 najboljih u svijetu ne bude samo lijepo iskustvo, već da njihov cilj bude još veći, a takmičenje pobudi intelektualnu radoznalost i pruži priliku ovim djevojčicama da rastu i razvijaju se kao pojedinci.

Profesorica fizike, Amna Dervišagić, koja je pokrenula ovo takmičenje u gimnaziji, ovu školu je registrovala kao ispitni centar, a učenike registrovala na takmičenje, te im pribavila knjige za učenje.

- Ovim putem želim da im čestitam na dosadašnjim rezultatima i predstavljanju Bosne i Hercegovine u svijetu na najbolji mogući način, a lokalne, kantonalne, federalne i državne institucije pozivam da prepoznaju vrhunske rezultate kako u oblasti nauke, kulture, umjetnosti tako i sporta i drugih oblasti - kazao je Damir.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.