open-navfaktor-logo
search
Stav iz Beograda
Biserko: Rusi neće odustati od Balkana, Dodik nije usamljen igrač, djeluje sa Moskvom i Beogradom
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik otputovao je u Sankt Peterburg na Međunarodni ekonomski forum gdje se sastaje, između ostalih, sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom, kao i predsjednikom Vladimirom Putinom.
17.06.2022. u 19:04
get url
text

Njegov put i poruke iz Rusije došle su samo nekoliko dana nakon njegovog, može se reći, uzdržanog djelovanja u Briselu gdje su boravili čelnici stranaka iz Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Dodik u Rusiji: BiH je protektorat, mi Srbi smo izgubili medijski rat i zato smo krivci, Zapad želi ovladati ruskim resursima....

Sonja Biserko, osnivačica i predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava u Srbiji, komentirala je za Faktor Dodikovu posjetu Ruskoj Federaciji te ocijenila lidera SNSD-a kao najeksponiranijeg ruskog aktera u regionu.

- On je osoba koja može izazvati razne situacije u BiH, vjerovatno je to bilo i planirano. Međutim, kako tok rata u Ukrajini nije tekao kako je to planirano, onda je ta mogućnost sve manja s obzirom na to da je Zapad promptno reagirao sa raznim svojim inicijativama i odlukama koje se odnose na cijeli zapadni region – započela je ona.

Rusi sigurno neće odustati od svog prisustva na Zapadnom Balkanu, navodi naša sagovornica, i ovo je jedna od mogućnosti da se Dodiku daju dodatne instrukcija+e.

- To je sigurno situacija koja će biti iskorištena za mogućnost narednih dogovora. Činjenica da Lavrovu nije bio dozovljen prelet preko tri zemlje na Balkanu je dio ove reakcije Balkana i Zapada na rusko miješanje u Zapadni Balkan, a naravno Lavrov je time htio provjeriti koheziju, kako Zapadnog Balkana, tako i NATO-a i EU-a – podsjeća Biserko i dodaje:

VEZANI TEKST - Dodik se jada Rusima: Britanska politika je uvijek antisrpska; Lavrov: Vi čuvate Dejton

- Nije uspio u tome i to je sigurno povod tome sada za odlazak najvjerovatnije Selakovića (Nikola Selaković, ministar vanjskih poslova Srbije, op. a.), ne znam da li će ići i Vučić (Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, op. a.) na to potpisivanje gasnog sporazuma. Oni koriste svaku priliku da demonstriraju svoje prisustvo i utjecaj na Zapadnom Balkanu.

Na pitanje kako sa jedne strane Dodik nerijetko ističe kako BiH treba ostati sudržana kada je u pitanju ruska agresija na Ukrajinu, a opet na neki način staje na stranu Rusije, Biserko odgovara kako i predsjednik Vučić još misli kako može balansirati između dvije strane.

- Međutim, taj prostor se sužava pošto Zapad i EU sve izrazitije traže uvođenje sankcija i usklađivanje sa vanjskom politikom EU-a, naravno, ukoliko je Srbija zainteresirana za to članstvo. Dakle, Dodik nije usamljen igrač. On sigurno i u saglasnosti sa Beogradom i Moskvom djeluje na način kako djeluje. Tako da nije nikakvo iznenađenje to što on govori već jako dugo – pojašnjava Biserko.

Ona zatim dodaje kako sami Rusi svoj napad na Ukrajinu, agresiju, objašnjavaju, tumače da je to rat sa Zapadom, da je to sukob dvije civilizacije.

VEZANI TEKST - Lavrov o otkazivanju posjete: U Srbiji smo namjeravali razmatrati situaciju u Bosni i Hercegovini

-  Sasvim se zanemaruje činjenica da se oni za to spremaju 20-ak godina i sve te njihove prijetnje bivšim sovjetskim republikama također su dio tog njihovog plana. To nema nikakve direktne veze sa NATO djelovanjem ili NATO-ovim ambicijama, naprotiv, to se koristi kao argumentacija – rekla je ona.

Naša sagovornica naglasila je kako Rusija nije odustala od Zapadnog Balkana, što je dan ranije potvrdio i ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko kazavši kako "položaj Republike Srpske ostaje jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva Ruske Federacije".

-  Bez obzira na to što su njihove mogućnosti djelovanja smanjene, ali u svakom slučaju prisustvo u Srbiji i Republici Srpskoj je veliko. Mislim na mogućnosti koje pružaju, ako ništa drugo, onda održavanje zamrznutog konflikta u Bosni i Hercegovini i na Kosovu – rekla je Biserko.

Ona je naglasila kako je izjava ruskog ambasadora i u Strategiji sigurnosti Srbije od prije dvije godine kako je RS najvažniji vanjskopolitičkii prioritet Srbije.

- To je i u centru Zapadnog Balkana. Zapravo se onemogućava širenje NATO-a, odnosno uključivanja BiH u NATO, i uključivanje BiH u evropske integracije. Oni vrlo ciljano sve to što izjavljaju govore o tome da zapravo BiH kao centralna zemlja ne može naprijed – dodala je Biserko.

VEZANI TEKST - Ambasador otkrio karte: RS je jedan od najvažnijih ciljeva Rusije, na tome rade Putin, Vučić i Dodik

To na neki način, nastavlja Biserko, svakodnevno urušava tu sigurnosnu situaciju na Balkanu.

- Zapadni Balkan je svakako kao što se pokazalo važan sigurnosni aspekt cijele ove krize. NATO i Amerika nisu slučajno promptno reagirali na cijelu novonastalu situaciju koja dramatično i dubinski mijenja taj sigurnosni okvir Evorope, ne samo EU – zaključila je ona i dodala:

- Zapadni Balkan je važan dio tog konteksta i u ovom momentu imamo konfrontaciju Rusije i Zapada upravo na Balkanu preko raznih aktera, u ovom slučaju Dodika, Beograda i tome slično. Naravno, ne treba zanemariti njihovo djelovanje u Crnoj Gori i vjerovatno u Sjevernoj Makedoniji, mada to još nije vidljivo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.