Diega Arriju dočekali su uposlenici Memorijalnog centra i predstavnice udruženja majki iz Srebrenice i Bratunca na mezarju Memorijalnog centra, gdje je minutom šutnje odao počast žrtvama genocida, a zatim obišao mezarje i spomen zid sa ispisanim imenima žrtava genocida u Srebrenici.

Diego Arria prvi put je Srebrenicu posjetio u aprilu 1993. godine, nakon masakra na školskom igralištu na kojem je poginulo vise od 70 osoba, a ranjeno preko 100, a gdje je u vrijeme njegove posjete još uvijek bilo ljudskih ostataka na željeznoj ogradi igrališta.

Prisjećajući se te posjete, Arria je rekao da je prvi put vidio nešto u šta nije mogao povjerovati, ostatke djece ubijene dok su provodili vrijeme bezbrižno se igrajući na školskom igralištu, navedeno je u saopćenju Memorijalnog centra Srebrenica.

- Svaki put kad se vratim u Srebrenicu, nakon moje prve bolne posjete u aprilu 1993., osjećam se na neki način bolje kao ljudsko biće jer gledam hrabre ljude, na primjer majke, kćeri koje sam upoznao, i porodice žrtava koje su ovdje masakrirane 1995., i lakše mi je kad vidim da su bolje i jače. Kad pogledate strašne stvari koje su ovdje učinjene, prije toliko godina znate da je svijet znao šta se događa, ali su gledali u drugom smjeru - rekao je Arria.

Nakon posjete Muzeju te prolasku kroz izložbe Centra, Diego Arria razgovarao je s majkama koje su između ostalog pitale da li je svijet mogao učiniti vise da spriječi genocid u Srebrenici.

Diego Arria je još u toku rata govorio o mogućim zločinima i da se sam rat u Bosni i Hercegovini mogao i trebao spriječiti.

- Govorio sam još tad u Srebrenici, 1993. da ćemo zaštiti narod u Srebrenici, a mi to nismo učinili. Osjećao sam se posramljeno. Zato sam danas ovdje. Zato vas nikad neću zaboraviti. Tad sam imao najbolje namjere, a jedini doprinos koji mogu dati sada jeste da neću zaboraviti vašu hrabrost i borbu za pravdu. Pokušavam da svojim djelovanjem, poučen vašom tragedijom, utičem na bolju budućnost, kako ostatak svijeta ne bi osjetio onu bol koju ste vi ovdje osjetili - dodao je Arria.