open-navfaktor-logo
search
Obilježavanje praznika
Bivši pripadnici HVO-a u Sarajevu organizirali šahovski turnir povodom Dana državnosti BiH
O značaju obilježavanja 25. novembra govorio je prvi ratni predsjednik HVO-a Sarajevo emeritus prof. dr. Marinko Pejić, koji je istaknuo da je najvažnija karakteristika ZAVNOBiH-a antifašizam, odnosno borba svih naroda BiH protiv fašizma
23.11.2019. u 14:34
get url
text
Šahovski turnir povodom Dana državnosti BiH
Šahovski turnir povodom Dana državnosti BiH

Udruženje organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo je u klubu "SSH" u Sarajevu održalo IX. šahovski turnir povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, pod pokroviteljstvom Općine Novo Sarajevo.

O značaju obilježavanja 25. novembra govorio je prvi ratni predsjednik HVO-a Sarajevo emeritus prof. dr. Marinko Pejić, koji je istaknuo da je najvažnija karakteristika ZAVNOBiH-a antifašizam, odnosno borba svih naroda BiH protiv fašizma.

- Osim toga, ZAVNOBIH je temelj građanske BiH, jer su u prvom planu bila istaknuta građanska prava, koja podrazumijevaju i pravo na vjeroispovijest i narodnu pripadnost, te ravnopravnost svih ustavnih naroda na cijelom području BiH. ZAVNOBIH je legitimirao bosanskohercegovačko historijsko naslijeđe, odnosno bio spona između bogate bosanskohercegovačke historije i referenduma za neovisnost RBiH iz 1992. godine, tako da slobodno možemo reći da je ZAVNOBiH značajan za kontinuitet državnosti BiH i predstavlja temelj moderne države – kazao je Pejić.

{$galerijaFotografija}

Na Turniru su prisustvovali predstavnici Općine Novo Sarajevo, Koordinacije boračkih udruženja Novo Sarajevo i Hrvatskog narodnog vijeća BiH.

Na IX. šahovskom turniru povodom Dana državnosti BiH postignuti su sljedeći rezultati: treće mjesto osvojio je Daniel Grahovac, drugo mjesto Dragan Grahovac, a prvo mjesto Adnan Sitnić. Sudije ovogodišnjeg šahovskog turnira bili su Mirza Miralem i Muharem Višnjić, direktor turnira Željko Gudelj, a voditeljica Ivana Krstanović. Pored OŠK "Junior", na čelu s direktoricom Azrom Mahmutagić, učestvovali su i članovi šahovske sekcije UG "Facultas", pripadnici boračke populacije, te posjetitelji kluba "SSH".

U okviru ovogodišnjeg turnira, upriličen je historijski čas i kulturno-zabavni program u kojem su nastupili violinistica Suzana Vinković, pjevač Vedad Krajina i Pedagoško-glazbena skupina. Prigodne domoljubne stihove čitala je pjesnikinja Ivana Krstanović. U realizaciji projekta učestvovali su i volonteri iz populacije mladih.

Udruženje organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo, zajedno s Hrvatskim narodnim vijećem BiH (HNV BiH), će 25. novembra 2019. učestvovati na svečanoj manifestaciji Narodno okupljanje na bosanskom kraljevskom gradu Bobovcu, koju povodom Dana državnosti BiH, u središtu srednjovjekovnih bosanskih vladara – Bobovcu, organiziraju BZK Preporod, HNV BiH, Krug 99, SGV-PR, VKBI i Udruženje organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo. Prisutnima će se tom prilikom obratiti i prvi ratni predsjednik HVO-a Sarajevo Marinko Pejić.

20191123_111929.jpg
1 od 16
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.