open-navfaktor-logo
search
Za "Tennis Brazil"
Bivši trener Federera otkrio: Bio je lijen, ali jedna smrt je promijenila sve
Nekadašnji trener Rogera Federera, Peter Lundgren, s kojim je švicarski teniser stigao do prve Grand Slam titule na Wimbledonu 2003. godine otkrio je u razgovoru za "Tennis Brazil" jedan od ključnih momenata u karijeri sjajnog Švicarca.
20.05.2020. u 15:32
get url
text

Lundgren je radio s Federerom na samom početku njegove karijere, a ovaj teniski stručnjak kaže da u to vrijeme čovjek koji danas u svojoj kolekciji imal 20 Grand Slam titula nije bio poznat po radnoj etici.

- Nikada nije lako raditi sa teniserima. U to vrijeme Roger je bio veoma talentovan, ali malo lijen i imao je problem sa koncentracijom i fizički još nije bio potpuno spreman. Ali on je uvij htio da bude najbolji. Istina je da je osoba sa kojom je teško raditi, ali ima veliko srce i dobar je momak. Brzo je odrastao i postao najveći teniski ambasador danas. Ponosan sam na sve što je ostvario - rekao je Lungdren.

Nekadašnji švedski teniser prisetio se i događaja koji je predstavljao prekretnicu u karijeri Rogera Federera.

- Roger je bio dijamant koji je trebalo ispolirati. Peter Carter i ja smo odveli Federera na vrh, počevši od osvajanja Wimbledona. To je bilo nerealno! Želio sam da Peter bude sa nama, da osjeti sve to - prisjetio se Lundgren australijskog trenera koji je poginuo 2002. godine u saobraćajnoj nesreći na safariju u Južnoj Africi.

Carterova smrt teško je pogodila Federera, ali mu je i dala motivaciju da ispuni san o kojem su zajedno maštali. Već naredne sezone osvojio je prvu Grand Slam titulu na Wimbledonu.

- Bio je to poseban trenutak za obojicu. Oduvijek sam želio da osvojim Wimbledon od kako sam počeo da igram tenis. Stigao sam do četvrtog kola tokom karijere, što nije loše, a kao trener sam došao do titule, što me čini veoma sretnim. Za Rogera je ta titula bila ono što su svi očekivali od njega. Istina je da je to za njega bio ključni moment koji mu je donio olakšanje - opisao je Lundgren, koji je Federera trenirao do kraja 2003. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.