open-navfaktor-logo
search
Izvještaj o reviziji
Bivši uposlenici Gradske uprave pisali Karić i vijećnicima: Od Skakinih projekata ugodno žive razni uhljebi i besposličari
Bivši uposlenici Gradske uprave Grada Sarajeva Nedim Tvrtković, Amela Kolovrat i Maja Hadžihalilović uputili su pismo rukovodstvu Gradskog vijeća, gradonačelnici i njenim zamjenicima, te vijećnicima u Gradskom vijeću u kojem su se osvrnuli Izvještaj vanjske revizije poslovanja Grada Sarajeva za period od 2017. do 2019. godine.
25.01.2023. u 13:24
get url
text

Iako se prema navodima iz pisma ovaj izvještaj  trebao naći pred vijećnicima na danas održanoj sjednici Gradskog vijeća, on ipak nije uvršten u dnevni red.

Pismo bivših uposlenika Gradske uprave prenosimo u cjelosti

- Pred vama se na dnevnom redu pod tačkom 22. nalazi izvještaj, politički naručene vanjske revizije poslovanja Grada Sarajeva za period od 2017. – 2019. godine.
Ništa u toj namjeri da se revidira rad prethodnog gradonačelnika ne bi bilo sporno, čak je i pohvalno, da ova revizija nije upravo plod mašte trenutne administracije koju predvode razne učiteljice i vatrogasci izmišljenih požara, a koja za posljedicu ima bezbroj ispraznih prijava. Kao konačni cilj imala je minimalno tematsku i press sjednicu Gradskog vijeća. Sjednicu na kojoj je trebalo problematizirati sve konkretne i uistinu velike projekte administracije koju je predvodio Abdulah Skaka.

Na veliku žalost pojedinaca to su projekti koji se ne mogu sakriti jer sarajevka žičara vozi, željeznička stanica na Bistriku prima turiste i posjetitelje, za EYOF smo višestruko nagrađivani svjetskim priznanjima, njime smo Sarajevo ponovno vratili na svjetsku mapu olimpijskih gradova i pokazali da smo sposobni organizovati velike događaje, Vila Mandić-Olimpijski muzej je reprezentativni objekt i reminiscencija najsvjetlijih trenutaka našeg Sarajeva kao što smo bili istinski "Novogodišnji centar regije" za novogodišnje praznike, četiri godine prije dolazak "političkih grupa i pred grupa". Dok nas kolektivno u bezzvuku nisu uveli u dubiozu 2023. godine sa raznim karnama. Od istih, gore navedenih projekata odskora ugodno žive razni uhljebi i besposličari. Sigurni smo da im je svako jutro to teška spoznaja ali istina je neumoljiva. 

Gradonačelenica Karić bi trebala znati da u podrumima Vijećnice ima renoviran Muzej, vremensku mašinu o stradanju našeg grada koja čeka datum otvaranja. Mi smo sve završili, Vaše je da kao što je bio slučaj sa Bistričkom stanicom samo otvorite. Vjerujemo da će svoje uskogrudne i prizemne stavove, koji su produkt neiskrene ljubavi prema gradu korigovati pa će i obnovljeni objekat na Vidikovcu uskoro primiti prve goste. U istom će se održavati vrhunski team building, sklapati novi brakovi, srdačno dočekivati i ispraćati gosti sa svih strana svijeta, na multifunkcionalnom krovu gledati filmovi na SFF-u i vrhunske predstave. Gradonačelnice slobodno pogledajte kako je to zamišljeno u našim studijama i ponudama za taj prostor koje kriju od Vas u nadi da će Vas jednog dana uspjeti poslati u ćošak, a pokušavajući Vam podmetnuti nove propale eksperte. Pogledajte i detaljan projekat rekonstrukcije objekta "Vječna vatra" za koji smo Vam čak osigurali i novac i projektnu dokumentaciju. 

{$galerijaFotografija}

Interesantno je da za najavljene "velikeee" projekte, koje niste sposobni realizirati javno krivite politiku. Napraviti spomenik od sedam metara visine i naknadno mu tražiti lokaciju jednako je kao napraviti dijete pa onda tražiti majku.

Za taj neuspjeh nije kriva politika nego populistički nagon koji Vas vodi i koji je pokretač, kao potpuno pogrešan i stil i princip zbog kojeg realno pokušavate da ponizite i Stjepana Tvrtka I Kotromanića ali i eminentnog akademskog kipara i profesora Stijepu Gavrića. U tom stilu i nagonu protiče Vaš bezidejni mandat kao i svi "kapitalni projekti". Vrijeme prolazi a naše ideje čekaju, Jajce kasarna čeka, bob staza čeka, skywalka čeka, čista Miljacka čeka. 

Poštovani vijećnici, značajno je napomenuti da ste 26.04.2022. godine, razmatrali i k znanju primili izvještaj Budžetskog inspektora Ministarstva finansija Kantona Sarajevo, za koji je Karić tvrdila da predstavlja "čisti kriminal" njenog prethodnika i administracije Grada. Taj Zapisnik ne sadrži niti jednu mjeru inspektorata, kojom bi se naložilo ispravljanje neke utvrđene nepravilnosti. Imenom i prezimenom ste nas prozivali, klevetali, unaprijed osuđivali, neutemeljeno tvrdili neistine i u konačnici to je polučilo četiri privatne tužbe za klevetu. Karić je nezakonito obustavila isplate, i za takvo nezakonito postupanje dobila zapisnike sa jasnim mjerama i rokovima za postupanje, za državne službenike Hadžihalilović, Čolić, Tvrtković, Kolovrat i Krajišnik, pa  je bila prinuđena isplatiti  iznosu od cca. 15.000 KM. To vam poštovani vijećnici sigurno nije prezentovano. Kao što Vam nisu prezentovane ni mnoge druge aktivnosti, troškovi, reprezentacije, nabavke, upošljavanja, desetine ugovora o djelu, zapisnici budžetskog i upravnog inspektorata KS to konstatuju. Budite sigurni da je (će) i to biti dio analiza i istraživanja, revizija. Jer poslije vas ima i života i drugih i prethodnika i nasljednika, a stara poslovica kaže "Ko drugom jamu kopa...". 

Upozoravali smo na ovakve nezakonite radnje, ali od trenutne većine, priučenih pravnika dobijali smo samo disciplinske prijave i protjerivanja. Pojedini se i javno hvalite da ste nas otjerali. 

Ne možemo reći da nam je drago, jer uzalud potrošiti 18.000 KM i pored sugestija internog revizora i šefa službe za nabavke da je naručivanje ove revizije nezakonito i iluzorno, neupotrebljivo (o čemu postoje službene zabilješke) ipak nama je od koristi jer EYOF, Trebevička žičara, rasvjeta u Rajskom Dolu, predstava Snježana i sedam patuljaka, sve problematizirano - je ipak zakonito.

Hvala profesionalcima koji su nezavisno uradili ovu reviziju iako su, sigurni smo, imali razne pritiske. Nikome nije trebala, osim da politika i trenutna većina pokuša da oskrnavi i degradira one koji su radili u skladu sa zakonom. Nama je važno da smo radili, nismo sjedili i čekali plate kao što je to slučaj sada u gradskoj administraciji, inih ispijaca destina dnevnih kafa iza debelih zidova sarajevske Vijećnice. Usporedbe radi sada imate slovom i brojem: 2 sekretara, 3 rukovodioca stručnih službi, 9 pomoćnika, 1 direktor upravne organizacije, što je više za 50 posto nego kod “mrske esdeaovske” i još mrže “Skakine administracije” (2 sekretara, 1 rukovodilac stručne službe i 7 pomoćnika). Dakle sada ima šefova koji su gotovo sami sebi šefovi ali primaju plaću da blate one koji su radili.

Zahvalni smo revizorskoj kući jer ćemo istim dopuniti naše tužbene zahtjeve za klevetu, predložiti kao dokaz u krivičnim postupcima koje ste pokrenuli bez ikakvog osnova protiv nas, a vama želimo uspješan budući rad, trećinu ili bar četvrtinu uspješan kao što je bio kod prethodnika gradonačelnice Karić. 

Ali znajte, vrijeme prolazi, odavno ste potrošili polovinu svoga mandata a izbori su uskoro, za 19 mjeseci kada će birači reci ono što misle o vama i vašem radu. Ali i razne revizije i organi naše jedine nam države Bosne i Hercegovine a vaša politika će završiti kako ste i počeli, lažima, prevarama i ucjenama. 

Uz izraze iskrenog uvažavanja! 

"Ne zaboravite da nema vječne vlasti. Svaka je privremena i svako će doći pred Božiji i narodni sud, prije ili kasnije" Alija Izetbegović

pismo uposlenika G V
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.