open-navfaktor-logo
search
Počast šehidima
Bivši zagrebački muftija Ševko ef. Omerbašić posjetio Općinu Novi Grad
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, primio je u posjetu bivšeg zagrebačkog muftiju i dugogodišnjeg predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Ševku ef. Omerbašića. 
13.05.2022. u 14:30
get url
text
Novi Grad

Tom prilikom muftija Omerbašić je iskazao veliko zadovoljstvo napretkom općine Novi Grad Sarajevo i postignutim rezultatima tokom mandata načelnika Efendića.

- Obradovala nas je posjeta uvaženog muftije Omerbašića, a posebno što se interesovao za naše rezultate i aktivnosti na modernizaciji života u našoj općini - istakao je Efendić.

Razgovarano je i o vremenu agresije na Bosnu i Hercegovinu, te ulozi Islamskog centra u Zagrebu u podršci, kako izbjeglicama iz BiH u Hrvatskoj, tako i pomoći upućenoj stanovništvu u Bosni i Hercegovini.

Delegacija je iskoristila priliku i posjetila Centralno spomen - obilježje šehidima i poginulim borcima općine Novi Grad.

Muftija Ševko ef. Omerbašić rođen je 1945. godine u Ustikolini. Diplomirao je na Fakultetu za arapski jezik i islamske znanosti na Univerzitetu u Bengaziju (Libija). Autor je mnogih djela: “Islam i Muslimani u Hrvatskoj”, “Povjest islama”, “Jadranski dragulji”, te ostalih djela.

Na poziciji muftije i predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj izabran je 1990. godine i ostaje sve do 2012. godine kada odlazi u penziju na vlastiti zahtjev. 

Veliku podršku dao je u odbrani Bosne i Hercegovine za koje je dobio velika priznanja među kojima i značku Zlatni ljiljan V korpusa Armije RBiH.

Politički se aktivirao u Skupštinu Grada Zagreba u periodu između 2017. i 2021. godine, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.