open-navfaktor-logo
search
Ogromna potražnja
Bjelašnica je veliko gradilište: U izgradnji 500 novih apartmana, najjeftiniji 70.000 KM
Bjelašnica je već duže vrijeme veliko gradilište. Izgradnja stanova, apartmana, hotela, restorana i drugih ugostiteljskih objekata na olimpijskoj planini odavno je uzela maha. 
23.10.2021. u 21:35
get url
text

U posljednjih nekoliko godina intenzivno se radi na gradnji apartmana na Babinom dolu. O izgradnji na Bjelašnici htjeli smo razgovarati i sa općinskim načelnikom Ibrom Berilom, ali on nije odgovarao na naše telefonske pozive, tako da nismo mogli dobiti tačan odgovor koliko je stambenih jedinica do sada napravljeno, koliko se gradi i koliko se planira izgraditi u narednom periodu.

Apartmani su zbog iznimno visokih cijena nedostupni većini građana Bosne i Hercegovine. Za jednoiposoban apartman potrebno je izdvojiti čak 70.000 KM. Cijene najskupljih i najluksuznijih su i do pola miliona KM. Cijena zavisi od kvaliteta gradnje apartmana, blizine skijaške staze, hotela i drugih sadržaja.

- I posljednjih mjeseci intenzivna je gradnja na Bjelašnici. Prema regulacionom planu, u planu su novi projekti, tako da ćemo i narednih godina imati nova gradilišta i apartmane. Mislim da se trenutno na Bjelašnici gradi oko 500 novih apartmana. U fazi gradnje cijena po metru kvadratnom je od 2.600 do 3.500 KM. Sve zavisi od položaja i spratnosti, ali i kvaliteta gradnje. Gotovi stanovi su i skuplji. Najskuplji apartman koji smo mi prodali na Bjelašnici koštao je oko 350.000 KM i on je bio vrhunski opremljen sa kaminom i garažom. Ozbiljna gradilišta imaju firme Tibra i Unigradnja. Neki investitori apartmane zadržavaju za sebe i onda iznajmljuju. Uglavnom, potražnja je ogromna i svaki apartman koji se napravi vrlo brzo bude i prodan - kaže za Faktor Spaho Ljajić iz Sigenx agencije za nekretnine.

{$galerijaFotografija}

"Smuk", "Vučica", "Vučko" samo su neki od naziva zgrada sa apartmanima koje se trenutno grade na Bjelašnici.

- “Vukov vis" je završen i useljen. Trenutno su na raspolaganju za prodaju ostala samo četiri apartmana, čije se cijene kreću od 3.500K M/m2 do 3.700 KM/m2. "Vučica" raspolaže sa 24 apartmana, od kojih je slobodno još deset, površine od 41,60m2 do 65.22m2, a cijene se kreću od 2.800 KM/m2 do 3.500 KM/m2. Naš treći projekat "Vučko" raspolagat će sa deset apartmana. Pretprodaja počinje sljedeće sedmice, a cijene se kreću od 3.000 KM/m2 do 3.700 KM/m2 – kažu investitori koji dodaju da su više nego zadovoljni prodajom, ali i potražnjom za novim apartmanima.

Bjelašnica, gradilište, 21.10.2021
1 od 16
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.