Spomen je to ljudima koji su za života nastojali živjeti ideal kojim su "stekli Kraljevstvo Božje". Don Davor Berezovski, župni vikar u mostarskoj katedrali, kazao je da se na današnji dan časte dobri i pobožni, odnosno oni koji su na zemlji časno živjeli.

- Oni su zaslužili da Boga mogu gledati 'oči u oči' i zagovornici su nama koji se možemo moliti da i sami svojim primjerima, čineći dobro, volimo Boga. Pozvani smo na svetost, a ako ustrajemo na zemlji, spasenje je zagarantovano - rekao je don Berezovski.

Podsjetio je i na sutrašnji spomendan svih vjernih mrtvih.

- Živjeli su sa nama, da bi danas mogli gledati lice Božije, te proći čišćenje u čistilištu. U centru ove svetkovine inače nije smrt već život i svi smo pozvani na vječnu sreću i zajedništvo s Bogom. Grobove posjećujemo s vjerom da će uskrsnuti tijela pokojnih - dodao je Berezovski.

Tomo Božić rekao je da je današnji dan poseban za katolike, te da ga oni na poseban način i obilježavaju.

- Molimo se za duše svih pokojnih - rekao je Božić.

Blagdan je značajan i za Zdravku Bošnjak. I ona je danas na mostarskom groblju posjetila grobnice svojih najmilijih.

- Veliki je ovo dan za sve katolike. Dolazim svojoj nevjesti koja je preminula mlada, rođacima, komšijama i prijateljima. Dan koji svaki vjernik treba poštovati. I ko nije vjernik svojih pokojnih se treba prisjećati - kazala je Bošnjak.

Svi sveti veliki su dan i za Maru Raič.

- To je naša tradicija i samo Bog zna otkad datira. I običnim danima se trebamo prisjećati svojih pokojnih, a na današnji posebno - dodala je Raič.

Papa je izabrao 1. novembar kao datum posvete jedne kapele u bazilici svetog Petra relikvijama svetih apostola, svih svetih i svih savršenih pravednika koji počivaju u miru u svijetu.

U vrijeme Karla Velikog blagdan je već bio izuzetno proširen, a kralj Luj Pobožni proglasio ga je 835. zapovjedanim blagdanom. Katolici inače 2. novembra obilježavaju takozvani dušni dan kada se sjećaju svih svojih pokojnika. Uz ovaj blagdan, običaj je obilazak groblja i paljenje svijeća za pokojne uz nezaobilazno prisustvo svetoj misi.