open-navfaktor-logo
search
Sulude prijetnje
Blokade državnog nivoa vlasti: Dodik opet pucao u vlastita koljena, SDS i PDP likuju
Politički predstavnici u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na državnom nivou, oni koji dolaze iz entiteta RS, obustavit će svoje djelovanje po pitanju donošenja odluka sve dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH koji bi podrazumijevao uklanjanje stranih sudija iz te institucije.
12.02.2020. u 15:26
get url
text

Kazala je to nakon današnjeg sastanka u Banjoj Luci predsjednica entiteta RS Željka Cvijanović, dok je njen stranački šef Milorad Dodik, pored najavljene mogućnosti povlačenja sudija koji dolaze iz entiteta RS, ponovio zaprijetio cjelovitosti BiH.

- Ili ćemo se nanovo dogovoriti, ili od ove zemlje nema ništa – kazao je Dodik.

Najavljena opstrukcija rada državnih institucija, podsjetit ćemo, nije prva "u režiji" SNSD-a, što u svakom slučaju ne znači da se ovakvo neustavno djelovanje treba posmatrati kao dio uobičajenog folklora dijela zvaničnika iz entiteta RS.

Bojkot prestaje gdje počinje interes

Posljednja opstrukcija rada Parlamentarne skupštine BiH okončana je tek krajem 2019. godine, nakon gotovo godinu dana blokade rada državne zakonodavne vlasti. Opstrukcije su okončane nakon što je Dodik konačno prihvatio poštivanje Ustava BiH, državnih zakona i relevantnih odluka koje se odnose na NATO put BiH, ali su i građani entiteta RS snosili posljedice nerada Parlamentarne skupštine BiH.

Blokirao je Dodik i održavanje sjednica Predsjedništva BiH, ili je barem prijetio njihovim neodržavanjem, ukoliko u prostoriji u kojoj se te sjednice održavaju ili na zvaničnim sastancima Predsjedništva BiH ne bude zastava entiteta RS. Zastava države BiH je ostala jedina zastava u prostoriji u kojoj zasijedaju članovi Predsjedništva BiH, baš kao što je ostala jedina zastava ispred BiH na zvaničnicim sastancima Predsjedništva BiH. Posljedica opstrukcija rada Predsjedništva BiH snosili su i građani entiteta RS.

Bojkotirao je SNSD i sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u prošlom mandatu, kada je njima predsjedavao Šefik Džaferović. Bojkot je iznenada prestao kada je na dnevni red stigao Zakon o akcizama, pa su zastupnici SNSD-a, uprkos ranijim "beskompromisnim stavovima", došli na sjednicu i podigli svoje ruke za usvajanje ovog zakonskog rješenja.

Šarović: Natjerali smo SNSD...

Ukoliko SNSD ovaj put bude istrajniji u svojom namjerama, posljedice će snositi svi građani BiH, pa tako i oni koji žive u entitetu RS. Konkretne psljedice će, također, snositi i SNSD i njihovi koalicioni partneri, što savršeno odgovara njihovoj opoziciji, koja je objeručke prihvatila prijedlog o blokadi rada.

To će, primjera radi, u praksi značiti da svi aktuelni direktori državnih institucija ostaju na svojim pozicijama, bez obzira na to da li im je istekao mandat. Među tim direktorima su i oni koji su imenovani na prijedlog Srpske demokratske stranke (SDS) ili Partije demokratskog progresa (PDP), koji će, zahvaljujući posljednjem Dodikovom prijedlogu blokade, ostati na svojim pozicijama mnogo duže nego što su planirali.

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, danas je vrlo otvoreno kazao da je SNSD ovakav potez povukao pod pritiskom opozicije. Dodik i satelitske stranke iz RS-a u vlasti na državnom nivou imaju odgovornost, dok opozicija oličena u SDS-u i PDP-u imaju daleko lagodniju političku poziciju, ne samo produženi boravak svojih kadrova u instituacijama BiH. 

-Jučerašnjim glasnim otvaranjem pitanja ugrožavanja interesa Republike Srpske u javnosti, natjerali smo SNSD da reaguje i adekvatno odgovori na Odluku Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu, jer je sve do juče, sve prolazilo stihijski i samo na izjavi osude - kazao je Šarović, reagujući na zaključke današnjeg sastanka. 

Bratoljub na čekanju

Izostanak donošenja odluka će rezultirati i izostankom prihvatanja međunarodnih sporazuma, poput kreditnih aranžmana kod međunarodnih finansijskih institucija, koji su prvobitno namijenjeni za realizaciju projekata na prostoru entiteta RS.

Sudbina mosta Bratoljub, na čijem su stavljanju u prometu insistirali kadrovi SNSD-a, ovom odlukom te stranke postaje krajnje upitna.

Blokiranje donošenja odluka u državnim institucijama sa sobom će nositi još niz posljedica po građane entiteta RS, koji će tako još jednom postati žrtva politike SNSD-a.

Odluka Ustavnog suda BiH, koja je izazvala revolt zvaničnika u entitetu RS, će ostati na snazi uprkos prijetnjama i opstrukcijama, baš kao što te prijetnje i opstrukcije ne mogu i neće natjerati probosanske stranke da u ovakvim političkim okolnostima prihvate mogućnost odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.