open-navfaktor-logo
search
Podgorica
Blokirani prilazi Skupštini Crne Gore, stotine automobila pristižu na protest
U Podgorici se danas održava protest u organizaciji pokreta "Ima nas", zbog aktuelne političke situacije u Crnoj Gori.
12.12.2022. u 11:36
get url
text

Od ranih jutarnjih sati glavne saobraćajnice u Podgorici su blokirane, a veliki broj građana nalazi se ispred Skupštine Crne Gore. U glavni grad Crne Gore pristižu stotine automobila iz svih krajeva države. Planirano je održavanje autokolone.

Skupština Crne Gore danas će ponovo glasati o izmjenama Zakona o predsjedniku, kojima se oduzima dio nadležnosti predsjednika države. Iz Venecijanske komisije su uputili mišljenje da se ne glasa za ovaj zakon, jer se na taj način krši Ustav države, a slično su ponovili i brojni zvaničnici Evropske unije. Za ovaj zakon, kako su najavili, uprkos apelima iz EU-a, glasat će proruski Demokratski front, SNP, Demokrate, dok je neizvjesno kakav će stav zauzeti URA.

Organizatori protesta su najavili da će planirati svoje naredne korake na osnovu toga kako će se odvijati glasanje u Skupštini.

Zbog dojava o bombama u školama i loših vremenskih prilika u centru grada nastao je saobraćajni haos, prenosi Fena.  

Protest je organiziran nakon što je propao politički dijalog između parlamentarnih stranka koje su u nedjelju pokušale postići kompromis, a danas se održava sjednica Skupštine na čijem dnevnom redu je izbor sudija Ustavnog suda i ponovno glasanje o spornom zakonu o predsjedniku Crne Gore.

Demonstranti traže da bude izabran samo jedan sudija od četiri nedostajuća, dok aktuelna većina traži izbor četvero nedostajućih sudija crnogorskog Ustavnog suda. Iz Građanskog pokreta "Ura" Dritana Abazovića saopćeno je je uoči sjednice da će glasati za potvrđivanje izmjena Zakona o predsjedniku, ako sudije Ustavnog suda ne budu izglasani.

Kako prenosi Radiotelevizija Crne Gore, zatvoren je Bulevar Stanka Dragojevića, Bulevar Svetog Petra Cetinjskog, od hotela "Hilton" do Stare zgrade Vlade i Karađorđeva ulica, od Ulice slobode do Bulevara Stanka Dragojevića.

Politička kriza u Crnoj Gori je nastala kada je parlamentarna većina predvođena Demokratskim frontom uz podršku Ujedinjene reformske akcije premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića izglasala izmjene zakona o predsjedniku Crne Gore. Svrha tih izmjena je prisiliti predsjednika Mila Đukanovića da mandat za sastavljanje nove vlade povjeri njihovom kandidatu Miodragu Lekiću.

Crnogorski Ustavni sud od septembra ne može donositi odluke jer ima samo tri od ukupno sedam sudija, nakon što je četvero po sili zakona otišlo u penziju.

Zastupnici u parlamentu nisu se uspjeli dogovoriti i osigurati dvotrećinsku većinu za izbor novih. Prema crnogorskom ustavu, u drugom glasanju za izbor sudija potrebna je podrška 49 zastupnika a vladajuća većina ima 41 zastupnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.