open-navfaktor-logo
search
Epidemija eskalira
Borba sa COVID-19 u sjeni izborne kampanje, šta se desilo sa obećanjima iz Opće bolnice?
Broj osoba zaraženih koronavirusom u Kantonu Sarajevo (KS) raste, a kapacitet zdravstvenog sistema namijenjenog liječenju teško oboljelih pacijenata ograničen je na nešto više od 80 mjesta u izolatoriju Podhrastovi, koji pripada Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).
12.08.2020. u 16:05
get url
text

Uprkos ohrabrujućim porukama upućivanim u periodu u kojem su se brojke oboljelih kretale u prihvatljivim okvirima, a kojima su građani uvjeravani da mogu računati na dovoljne kapacitete za liječenje COVID-19 ukoliko situacija eskalira, ta retorika je u julu i augustu, uporedo sa rastom broja zaraženih osoba, naglo promijenjena.

Još 5. aprila je tadašnji direktor Opće bolnice Zlatko Kravić uvjeravao javnost da je ta zdravstvena ustanova spremna da prihvati pacijente i borbu protiv koronavirusa.

- Dok drugi bježe, oni se spremaju da, ako zatreba, cijela bolnica primi i do 400 oboljelih – kazao je nakon posjete Općoj bolnici predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

U međuvremenu je Kravić smijenjen, a na njegovo je mjesto imenovan Ismet Gavrankapetanović, koji je građanima KS ubrzo poručio da ne brinu ukoliko kapaciteti KCUS-a za borbu protiv koronavirusa postanu preopterećeni.

- Niko neće ostati na ulici – izjavio je Gavrankapetanović 20. jula.

Sudeći prema izjavama koje su uslijedile, Gavrankapetanović je zaista mislio da niko od oboljelih od COVID-19 neće ostati na ulici, ali se pod tim obećanjem nije podrazumijevalo da će krov nad njihovim glavama pripadati zdravstvenoj ustanovi kojom rukovodi. Nije Gavrankapetanović ni za formiranje privremenih izolatorija, poput onog koji je planiran u Studentskim domovima.

- Mislimo da se taj segment treba otvoriti tek kada se popune prazni bolnički kapaciteti, a jutros je, naprimjer, u KCUS-u slobodno hiljadu postelja. Molimo da građanima prvo stavimo na raspolaganje bolničke kapacitete, a tek nakon toga da otvaramo ustanove kao što su studentski domovi – izjavio je Gavrankapetanović 9. augusta.

Dva dana kasnije, 11. augusta, njegov stav podržalo je tijelo koje se naziva "Zdravstvenim savjetom Četvorke", odnosno Naše stranke, NiP-a, SDP-a i NBL-a.

- Sve dok se ne iscrpe svi raspoloživi neiskorišteni bolnički kapaciteti KS, koji su finansirani iz Zavoda zdravstvenog osiguranja, nema potrebe za otvaranjem neadekvatnih izolatorija, kao što je izolatorij planiran u Studenskom domu Bjelave. Pozivamo KCUS da na raspolaganje stavi infektivnu kliniku i ostale raspoložive, neiskorištene kapacitete, tako da pacijenti dobiju punu uslugu – poručile su ove stranke zajedničkim saopćenjem za javnost.

Dakle, Gavrankapetanović i "četvorka" preporučuju da se pacijenti oboljeli od COVID-19 smještaju u trenutno neiskorištenim kapacitetima KCUS-a, skupa sa pacijentima koji se u toj ustanovi liječe od drugih oboljenja?! Bilo bi uzbudljivo čuti i smisleno objašnjenje ili plan "četvorke" kako bi se COVID-pacijenti mogli smjestiti i u Kliniku za infektivne bolesti, na kojoj se već liječe pacijenti koji se suočavaju sa drugim infektivnim oboljenjima.

Teško je oduprijeti se dojmu da se u pokušaju prebacivanja sve odgovornosti za liječenje pacijenata oboljelih od COVID-19 na KCUS kriju politički motivi, ali i tendencija da se odgovornosti liše kadrovi bliski tim strankama, a sve u službi jačanja političkih pozicija.

VEZANI TEKST - Podhrastovi puni, Opća bolnica predstavlja pojačanja, a direktor prima pacijente u privatnoj ordinaciji

Vrlo je zanimljivo da, uporedo sa insistiranjem da se COVID-pacijenti smjeste u KCUS, Gavrankapetanović upozorava da Opća bolnica "ne bi smjela biti izolatorij jer bi se time direktno ugrozili životi onih koji su operisani". Smještanjem tih pacijenata u Opću bolnicu bi se ugrozili životi ostalih pacijenata, ali je istovremeno, sudeći prema ovoj neobičnoj logici, preporučljivo te pacijente smještati na KCUS, u kojem se liječi mnogo veći broj osoba.

Priprema novog izolatorija za COVID-pacijente u KS nije planirana u zgradi Opće bolnice, ali jeste u krugu te zdravstvene ustanove, odnosno u prostorijama nekadašnjeg Armijskog medicinskog centra, za što su Vlada KS i Zavod zdravstvenog osiguranja KS već osigurali novac. Odobrila je Vlada KS i upošljavanje 47 zdravstvenih radnika u Općoj bolnici. Svečano je bilo u prostorijama ove zdravstvene ustanove kada je njen menadžment predstavljao pojačanja, odnosno četiri doktora, te 29 medicinskih sestara i tehničara.

- Dolazite u teško vrijeme dok traje pandemija koronavirusa i ima dosta posla. Sada ste važan dio Opće bolnice, zdravstvene ustanove koju nazivaju "bolnicom nade" – poručio je Gavrankapetanović novim uposlenicima te ustanove.

Međutim, novi zdravstveni radnici u "bolnici nade" još nisu izliječili niti jednog pacijenta oboljelog od COVID-19 iz prostog razloga jer ta zdravstvena ustanova odbija tretirati ih, već preporučuje da se oni liječe u KCUS-u skupa sa ostalim pacijentima. Iako je Vlada KS zbog pandemije koronavirusa osigurala novac za prijem novih uposlenika u Općoj bolnici, ti uposlenici neće biti u prilici liječiti ni pacijente u privremenom izolatoriju u Studentskim domovima jer je menadžment "bolnice nade" ponudio na raspolaganje samo dva doktora. Zašto je Opća bolnica spremna dati na raspolaganje samo dva doktora, ukoliko su u javnim istupima obećavali da će u potpunosti voditi računa o izolatoriju koji je planiran u krugu te ustanove, nije objašnjeno.

VEZANI TEKST - Protiv odluke Vlade KS: Opća bolnica odbija preuzeti upravljanje izolatorijem na Bjelavama

Uprkos gotovo popunjenim kapacitetima Podhrastova, u kojem se liječe pacijenti iz Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, otvaranje privremenog izolatorija u Studentskim domovima je i dalje upitno zbog nepostizanja dogovora pod čijom ingerencijom će taj izolatorij raditi. Iako je predloženo da njime upravlja Opća bolnica, s obzirom na to da se radi o "kantonalnom izolatoriju", menadžment te ustanove je odbio prihvatiti tu odgovornost.

Žrtve ove političke igre, prilagođene potrebama predstojećih Lokalnih izbora u kojima je jedan od članova menadžmenta Opće bolnice i kandidat za načelnika, ponajviše su građani KS, koji su opravdano zabrinuti zbog eskalacije epidemiološke situacije i izuzetno ograničenih kapaciteta za tretiranje najtežih pacijenata.

Opća bolnica danas se ponovo oglasila, a menadžment kao paravan za svoje nećkanje u vezi s preuzimanjem brige o pacijentima pozitivnim na COVID-19 koristi neformalno tijelo - Senat, koji je formiran prije tri sedmice. Tako je Senat isporučio listu želja koja je preduvjet da bi se Opća bolnica konačno uključila u borbu protiv COVID-19. 

Od saopćenja za javnost, medijskih istupa, pisanja po društvenim mrežama i nuđenja krajnje opasnih rješenja, poput smještanja svih pacijenata u KCUS, građani teško da mogu imati neku korist.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.