open-navfaktor-logo
search
Sud u Londonu
Boris Becker osuđen na 2,5 godine zatvora
Boris Becker (54), legendarni njemački teniser i šesterostruki osvajač Grand Slam turnira, osuđen je na dvije i po godine zatvora.
29.04.2022. u 17:09
get url
text

Sud u Londonu proglasili se Beckera da je kriv jer je skrivao dva i po miliona funti vrijednu imovinu kako bi izbjegao plaćanje dugova, piše britanski BBC.

Britansko pravosuđe u više od 20 tačaka optužnice teretilo je Beckera da je u stečajnom postupku pokušao sakriti novac i druge dragocjenosti, uključujući i teniske trofeje kao i da je prikrio posjed nekretnina.

Nijemac je odbacio sve optužbe, ali ga je porota proglasila krivim po četiri točke optužbe prema britanskom zakonu o stečaju, a oslobodila po 20 točaka.

Ranije ovog mjeseca, bivši teniser proglašen je krivim za premještanje stotina hiljada funti sa svog poslovnog računa, te za neprijavljivanje vlasništva nad imovinom u Njemačkoj.

Bivša zvijezda je optužena da je zadržao imovinu vrijednu milione funti, uključujući i njegove trofeje s Wimbledona, kao i bankarski kredit od 700.000 funti (880.000 dolara) i 75.000 dionica jedne tehnološke firme kako bi izbjegao vraćanje svojih dugova.

- Optuženi je sada izgubio bukvalno sve. Već je platio izuzetno visoku cijenu za loše vođenje svojih finansijskih poslova, ali i kao rezultat njegovog prekršaja - rekao je Beckerov advokat u izjavi prije izricanja presude.

Becker je proglasio bankrot prije pet godina, a u trenutku bankrota njegovi dugovi su procijenjeni na gotovo 60 miliona eura.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.