Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac sastala se danas s komesarkom za ljudska prava Vijeća Evrope Dunjom Mijatović koju je informirala o aktivnostima Ministarstva u kontekstu povećanog priliva migranata u našu zemlju.

-Fokus je bio na najugroženijim kategorijama migranata, koji su izrazili namjeru ili podnijeli zahtjev za azil i smješteni u Izbjegličko-prihvatnom centru Salakovac kod Mostara, a koji je postao primjer za ostale centre namijenjene za smještaj migranata u našoj zemlji. U ovom centru trenutno boravi 180 osoba, u apsolutnoj većini riječ je o porodicama s djecom te maloljetnicima bez pratnje staratelja - saopćili su iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, naglasivši:

"Jednoglasno je zaključeno kako improvizirani kamp Vučjak u Unsko-sanskom kantonu hitno treba biti zatvoren. Naglašavajući punu predanost poštovanju ljudskih prava migranata, a naročito djece, ministrica Borovac je iskazala spremnost Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice da se u Salakovcu osigura smještaj za maloljetnike bez pratnje, a koji su evidentirani u kampu Vučjak".