Posljednjih se dana, nakon što su pregovori u Neumu propali, ova teza posebno intenzivirala, te se pokušava vršiti dodatni pritisak na bh. političke lidere koji učestvuju u pregovorima o izbornoj reformi.

VEZANI TEKST - Čović odbija promjenu Ustava, Izetbegović i zvaničnici EU-a tvrde da bez toga nema provedbe presuda iz Strazbura

Tako je jedan od portala pod Čovićevom kontrolom poslao upit Ustavnom sudu BiH "da li je Parlamentarna skupština BiH provela presudu 'Ljubić'" i dobio odgovor da to nije urađeno. Do sada, niko nije ni tvrdio suprotno jer zaista ovaj zakonodavni organ nije proveo presudu. Međutim, svjesno su prešućeni bitni detalji, te je ova presuda dobila puno više značaja u odnosu na pet presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Ustavni sud BiH je 1. decembra 2016. godine donio odluku u smislu legitimiteta predstavnika i to isključivo za Dom naroda Parlamenta FBiH. Apelacija Bože Ljubića je djelomičino prihvaćena.

U odluci Ustavnog suda BiH od 6. jula 2017. stoji da "Ustavni sud ukida odgovarajuće propise iz Izbornog zakona jer ih Parlament BiH u predviđenom roku od 6 mjeseci nije uskladio sa Ustavom", što je i učinjeno, a time je izvršena i izmjena Izbornog zakona BiH.

- Glede Odluke Ustavnog suda, jedino je relevantno očitovanje Ustavnog suda. Kao što je poznato, ja uopće nisam uzimao za ozbiljno tumačenja "ustavnih stručnjaka", "političara" i "politologa" koji su tvrdili drugačije, pa s njima nisam niti polemizirao. To ne želim niti sada. Ako je to bio njihov politički spin, to bih nekako i mogao razumjeti kao nedostatak političke etike. Međutim, ako su oni zbilja tako mislili, onda je jadno i njihovo znanje i njihova pamet - rekao je Božo Ljubić koji je u vrijeme podnošenja apelacije bio predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Prof. dr. Joseph Marko, profesor emeritus komparativnog javnog prava i političkih nauka na Institutu za javno pravo i političke nauke na Univerzitetu u Grazu, koji je od 1997. do 2002. godine bio jedan od trojice međunarodnih sudija u Ustavnom sudu BiH ustvrdio je u nekoliko navrata da je presuda "Ljubić" provedena, te da nije neophodno vršiti promjenu Izbornog zakona, koju HDZ energično traži. Marko je kazao i da se više ništa ne mora uraditi jer je odgovarajući propis naknadnim aktom stavljen van snage.

- Presuda u predmetu "Ljubić" na na taj način već je sprovedena - objašnjava prof. Marko.

I bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, u jednom od intervjua, potvrdio je isto što i bivši sudija Ustavnog suda BiH prof. dr. Joseph Marko.

- Odluka Ustavnog suda u slučaju "Ljubić" je provedena, da odmah budem jasan. Ne treba podgrijavati. Provedena je i to se tiče samo entiteta, Federacije BiH, ne države - pojasnio je Inzko.

Advokat i ekspert za ustavno pravo Nedim Ademović, također je u proteklih godinu dana često u medijima govorio o presudi "Ljubić".

- Ustavni sud BiH donio jednu odluku u smislu legitimiteta predstavnika, ali ona je provedena i nije više aktuelna. Ustavni sud BiH je nakon usvajanja te odluke, poznatije kao predmet "Božo Ljubić", dao rok od šest mjeseci da Parlamentarna skupština BiH izmijeni odredbu ako želi, u protivnom odredba stupa van snage. To se desilo. Prošao je rok. Odredba je stavljena van snage i pravni život je nastavljen bez te odredbe. Opet ništa sporno – Ademovićevo je pojašnjenje.

VEZANI TEKST - Zašto Čović od Ustavnog suda BiH ne zatraži ocjenu da li je Komšić "legitimni Hrvat"?

Sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Faris Vehabović često je također govorio u medijima o presudi "Ljubić" i onima koje je donio ovaj evropski sud.

- Insistiranje na prioritetnom provođenju presude Ustavnog suda BiH u slučaju "Ljubić" je besmisleno.To je suprotno i vladavini prava jer presude Evropskog suda imaju prioritet. Radi se o međunarodnom sudu koji ima nadležnost cijeniti i usklađenost odluka Ustavnog suda sa Evropskom konvencijom, što je više puta i činio i utvrdio nastale povrede prava djelovanjem Ustavnog suda, ali i redovnih bh. sudova. Naravno, odluke Ustavnog suda treba provoditi, pa i u ovoj oblasti, ali tek ako ostane bilo šta neriješeno nakon provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava – kazao je Vehabović, te dodao: 

- Zamislite situaciju u kojoj domaći sudovi preinačuju odluke Haškog tribunala? Zvuči besmisleno, zar ne? I jeste besmisleno kao što je besmisleno i voditi razgovore koji se prvenstveno baziraju na potrebi provođenja presude "Ljubić", a da se pri tome zanemare presude Evropskog suda za ljudska prava - zaključuje Vehabović.