open-navfaktor-logo
search
Gradsko vijeće
Branko Crvenkovski dobitnik priznanja Počasni građanin Grada Sarajeva
Na današnjoj, 35. sjednici Gradskog vijeća Garada Sarajeva gradonačelnik Abdulah Skaka, uručio zahvalnicu Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, za uspješnu saradnju u proteklom periodu i podršku projektima Grada Sarajeva.
29.01.2020. u 17:33
get url
text
get url
text

Zahvalnica Direkciji predstavlja rezultat uspješne saradnje i razumijevanja između Grada Sarajeva i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i podrške koju je Direkcija pružila u realizaciji 14. Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) 2019, na kojem je učestvovalo preko 1.500 učesnika - takmičara iz 46 zemalja. 

Rad sjednice po dnevnom redu započeo je tako što je Gradsko vijeće, službenim obavještenjem Mandatno – imunitetske komisije, upoznato o prestanku mandata gradskog vijećnika Dade Stojinića.

Također, informacijom Mandatno – imunitetske komisije, Gradsko vijeće je službeno upoznato o dodjeli mandata gradskom vijećniku Denisu Stojiniću koji je, davanjem svečane izjave, primio dužnost i stekao  prava i obaveze gradskog vijećnika.

Na današnjoj sjednici, na prijedlog gradskih vijećnika dr. Igora Gavrića, Nuke Grebovića, Mire Lazovića i Edine Gabele usvojena je odluka da se Branko Crvenkovski proglasi "Počasnim građaninom Grada Sarajeva".

U nastavku sjednice gradski vijećnici su razmotrili, te dodijelili tri priznanja "Plaketa Grada Sarajeva". Na prijedlog gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake usvojena je Odluka o dodjeli priznanja "Plaketa Grada Sarajeva" Ismetu ef. Spahiću. Potom je, na prijedlog Samira Fazlića i Tarika Jažića priznanje "Plaketa Grada Sarajeva" dodijeljeno Saudinu Bećireviću (posthumno), te na prijedlog Univerziteta u Sarajevu - Veterinarskog fakulteta,  prof. dr. Halilu Güneşu.

Usvojena je i Odluka o visini novčanog iznosa "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" u 2020. godini, koji iznosi 5.000 maraka. 

Gradsko vijeće je usvojilo Odluku o izboru članova Komisije za razmatranje, obradu i analizu pristiglih prijava na javni konkurs za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola, predstavnika Gradskog vijeća za 2019/2020. školsku godinu koja će razmotriti pristigle prijave i utvrditi pravo na stipendije za učenike srednjih škola u 2020. godini.

Gradski vijećnici su usvojili Odluku o izmjenama i dopuni Kalendara obilježavanja datuma i događaja značajnih za Grad Sarajevo. U skladu sa usvojenom odlukom u Kalendaru se mijenja datum obilježavanja "Dan sjećanja na ubijenu djecu u opkoljenom Sarajevu 1992-1995." tako da umjesto 09. maja on se obilježava 05. maja te se Kalendar dopunjava na način da se 05. aprila obilježava "Dan opsade Sarajeva", saopćeno je iz Uprave Grada Sarajeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.