open-navfaktor-logo
search
Zakonska regulativa
Bratić: RS pokušava malo pomalo da preuzme nadležnosti države BiH
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede bh. entiteta Republika Srpska u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama koji je prezentiran u NSRS-u navedeno je da su "šume vlasništvo i svojina RS-a", a ne Bosne i Hercegovine.
01.07.2020. u 08:10
get url
text

Reagovala je zastupnička grupa "Zajedno za BiH" koje je predložila amandmane kako bi se ovaj zakon uskladio sa državnim zakonima i Ustavom BiH.

- Formulacija šume i šumsko zemljište u svojini RS-a u nekoliko članova predloženog zakona je u suprotnosti s Ustavom Bosne i Hercegovine i Ustavom RS-a jer dotiče pitanje titular zemljišta koje je kao ustavna kategorija određena kao imovina države. Zato sam u ime zastupničke grupe Zajedno BiH predložio nekoliko amandmana, a tiče se da se briše formulacija "šume i šumsko zemljište u svojini RS-a". Bosna i Hercegovina ima isključivo pravo nastaviti da reguliše državnu imovinu čiji je ona titular. Ako predloženi amandmani budu ignorisani, pokrenut ćemo i druge mehanizme. Moraju se poštovati zakoni i Ustav BiH i neće biti nikakvih problema  – kazao je Senad Bratić (SDA) u ime "Zajedno za BiH" na sjednici u NSRS-a.

Bratić je u razgovoru za Faktor istakao da je ovo već ustaljena praksa skupštinske većine u NSRS-u.

- Ovo je simptomatično, oni pokušavaju da izađu iz svoje nadležnosti. Pokušavaju malo pomalo da po pitanju svojine preuzmu nadležnosti mimo odluke Ustavnog suda BiH. Podsjećam da status tog zemljišta još nije uređen. Zakonodavni odbor NSRS-a treba da vodi računa o usaglašenosti sa državnim zakonima i Ustavom BiH – rekao je Bratić.  

Podsjetio je na još jedan sličan slučaj.

- Na sličan način RS je želio preuzeti nadležnosti Agencije za razvoj visokog obrazovanja BiH i osiguranje kvaliteta. Zakonom je tačno definisano šta mogu entitetske agencije i to uz dozvolu Parlamentarne skupštine BiH i Predsjedništva BiH – istakao je Bratić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.