- Ostalo je, otprilike, 50 centimetara da bi prešla otvore u keju koji je napravljen prije pedesetak godina i koji je najbolja zaštita u samom gradu i bez čega bi grad već bio pod vodom - kazao je za Fenu povratnik u Bosanski Novi, predsjednik OO SDA Bosanski Novi Senad Bratić.

Prema njegovim riječima, pumpe rade, općinski zvaničnici i direktor Civilne zaštite RS-a su bili na terenu, vatrogasci i svi drugi su na terenu.

- Jednostavno, stanje je alarmantno. Očekujemo da se ovaj plavni talas iz pravca Bosanske Otoke neće izdići tih pola metra i ugroziti stanje u gradu. Međutim, ima dosta zaplavljenih objekata na području čitave općine, kako u povratničkim naseljima tako i kod drugih - rekao je Bratić. 

Kako kaže, tek kad se povuče voda, kad se obiđe teren, komisija će moći utvrditi bilans.

- To je ogromna šteta na terenu, a pojavilo se i nekoliko aktivnih klizišta koja nisu dosad bila evidentirana kao ona koja ugrožavaju sigurnost kako porodičnih objekata, tako i živote ljudi - kaže Bratić.

Sada je prioritet na terenu pomoći ljudima koji su odsječeni, da im se dostavi ono što je najosnvnije.

- To je stvar lokalne zajednice. Ima kuća koje su potpuno iseljene. Očekujemo da će se u ovo uključiti i nivoi dva entiteta, također i državni nivo jer će štete biti ogromne. Tu lokalna zajednica ne može ništa značajnije pomoći ukoliko se ne uključe viši nivoi vlasti da pomognu da se koliko toliko sanira šteta nastala na terenu - rekao je Bratić za Fenu.