open-navfaktor-logo
search
Piše Daily Mail
Britanci tvrde: Putin ima rak; Kremlj demantuje
Vladimir Putin je "stalno" u pratnji doktora specijaliziranog za rak štitne žlijezde, pokazalo je novo istraživanje.
01.04.2022. u 21:21
get url
text

Prije dvije sedmice zapadni obavještajni izvori objavili su informaciju da ruski predsjednik Vladimir Putin ima rak, Parkinsonovu bolest ili demenciju.

Hirurg Jevgenij Selivanov, iz Centralne kliničke bolnice u Moskvi, letio je ruskom lideru najmanje 35 puta u crnomorsko odmaralište Sochi, njegovo omiljeno mesto stanovanja.

Doktorski rad koji pokazuje njegovu oblast medicinske stručnosti nosio je naslov: "Osobine dijagnostike i hirurškog lečenja starijih i senilnih pacijenata sa karcinomom štitne žlezde".

Nezavisni ruski medij Proekt media, čiji sadržaji su blokirani u Rusiji i sada funkcionišu iz inostranstva, podržava nedavne teorije da je Putin objavio rat kada je patio od zdravstvenih problema skrivenih od ruskog naroda.

Jedna verzija je da je liječen steroidima, što je dovelo do nadutog izgleda oko lica i vrata.

Na Zapadu su bile široko rasprostranjene spekulacije da je Putin imao ozbiljne zdravstvene probleme kada je pokrenuo rat u Ukrajini za koji se procjenjuje da je ubijeno 17.000 ruskih vojnika plus mnogo ukrajinskih branitelja i civila.

- Obećali smo da ćemo vam otkriti glavnu tajnu Kremlja. Naravno, govorimo o zdravlju Vladimira Putina - navodi Project media.

U izvještaju su identifikovani medicinari koji redovno putuju s Putinom, a posebno u Soči koji Putin preferira.

Osim specijaliste za rak štitne žlijezde, tu je i neurohirurg.

U izvještaju se navodi: Općeprihvaćeno je da u 23. godini njegove vladavine predsjednika Rusije zanima samo geopolitika.

- Putin je javno pokazao interesovanje za problem raka štitne žlezde. U julu 2020. sastao se sa šefom Nacionalnog medicinskog istraživačkog centra za endokrinologiju Ivanom Dedovom, koji je šef Putinove najstarije kćerke Marije Voroncove - navodi se u izvještaju.

Dedov je predsjedniku ispričao o visokoj učestalosti raka štitnjače i govorio o novom hormonskom lijeku koji se bori protiv metastaza nakon operacije.

- Postotak oporavka je od 95 posto do 98 posto - upitao je tada Putin, na što su mu je Dedov odgovorio potvrdno.

Do sada je Putin pet puta "nestao" zbog medicinskih razloga čiji detalji nisu bili poznati javnosti. Prvi put 2012. u novembru otkazao je sve poslovne obaveze i putovanja.

Drugi puta se to dogodilo u martu 2015. kada se od 5. do 15. nije pojavljivao u javnosti. Tada su svi unaprijed snimljeni događaji prikazani kao da su uživo.

Dvije godine kasnije, u avgustu, Putin je na sedam dana posjetio Abhaziju i Sochi, dok je on bio nedostupan za javnost. I tada su u Kremlju iskoristili ranije snimke i "maskirali" ih kao sastanke uživo.

U februaru 2018. tokom predsjedničke kampanje otkazao je sve javne događaje. Službeno obrazloženje je bilo "predsjednik je imao prehladu".

Prošle godine, u septembru, Putin je proveo dvije sedmice u samoizolaciji te je sve sastanke imao video linkom.

Da li je predsjednik tada bio podvrgnut nekakvoj medicinskoj manipulaciji, nije poznato, ali je nakon toga počeo komunicirati s ljudima na vrlo velikoj udaljenosti, sjedeći na suprotnim stranama ogromnih stolova, piše Daily Mail.

No, sve priče o Putinovoj bolesti danas je negirao glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazavši kako su to "laži i fikcije".

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.