Morbidno pretila žena koja je odbila hirurški zahvat ugradnje želučane premosnice, uprkos tome što ju je doktor upozorio da će biti mrtva u roku od godinu dana ako ne smrša, nedavno je okrunjena za Ženu godine Slimming World organizacije.

Maxine Wren (39), iz Durhama u Velikoj Britaniji, izgubila je nevjerovatnih 111 kilograma i 13 veličina odjeće promijenivši samo svoje prehrambene navike.

Prije pet godina Maxine je ljekar opće prakse upozorio da će umrijeti kroz godinu dana ako ne promijeni stil života, propisao joj tablete za mršavljenje i uputio ju na operaciju želučane premosnice. Samo mjesec dana kasnije, Maxine je saznala da joj je sestra očekuje bebu. Odlučila je da je operacija previše rizična, bojeći se da bi mogla umrijeti na operacijskom stolu.

Odbila je operaciju i pridružila se svojoj lokalnoj grupi Slimming World s početnom težinom od 177 kilograma u martu 2013. godine. Od tada je izgubila 111 kg i danas je neprepoznatljiva.

Maxine se borila s težinom od djetinjstva nakon što je rođena s rijetkom bolesti kostiju, nazvanom Blountova bolest (stanje koje pogađa potkoljenične kosti) koja je utjecala na njezinu pokretljivost. Zbog debljine je dobila i astmu, nikad nije imala energije, a pogoršalo joj se je i stanje policističnih jajnika. Osim zdravstveno, Maxine je i psihički patila. Nebrojeno puta joj se dogodilo da bi prolazeći ulicom nepoznati ljudi na nju pokazivali, zbog čega se sve više zatvarala u svoj svijet. 

Ali, onda joj je sestra zatrudnjela i odlučila je promijeniti svoj život. 

- Ovo je bila moja posljednja šansa i morala sam to učiniti. Svi u grupi za mršavljenje bili su jako pristupačni pa nisam imala oko čega brinuti, a ja sam izgubila pet kilograma u prvoj sedmici. Po prvi put u životu osjećala sam se kao da se na kraju tunela stvarno vidi svjetlo - izjavila je.

Maxine, koja je kvalificirana dječja medicinska sestra, ali nije mogla raditi zbog pretilosti, promijenila je prehranu - riješila se tosta s maslacem i brze hrane, te prešla na zdravu hranu pripremljenu kod kuće.

- To nije dijeta jer nema hrane koju ne smijete jesti i nema potrebe da gladujete. Naučila sam kako napraviti najzdraviji izbor za sebe, a i čak mogu jesti vani ako želim - objasnila je.

Šta je jela prije, a šta kasnije?

Prije gubitka težine jela je većinom sljedeću hranu: 

Doručak: dvije porcije slatkih žitnih pahuljica s mlijekom s četiri šnite bijelog tosta namazanog maslacem od kikirikija i pekmezom

Ručak: Sendviči, pite, pohovano i čokolada

Večera: Pizze, pohovana riba s pomfritom ili naglo pripremljena smrznuta hrana

Tokom dana: Cijela kutija keksa, slatkiši, čokolade, čips i rolice s kobasicama

Promijenjeni režim prehrane:

Doručak: Žitarice s visokim udjelom vlakana pomiješane s orašastim plodovima i suhim voćem te nemasni jogurt

Ručak: Pečeni krompir punjen grahom i salata

Večera: Curry sa rižom i povrćem

Tokom dana: Svježe voće, povrće izrezano na trakice, žele bez šećera, nemasni jogurt, vruća čokolada sa smanjenim udjelom šećera.