Utorak, 05.07.2022.
FOTO: Damir Hodžić

Brojne zvanice: Svečano otvorena nova Upravna zgrada Rijaseta IZBiH u Sarajevu

Svečanim presjecanjem vrpce u Sarajevu je otvorena Upravna zgrada Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Riječ je o impozantnom zdanju s 5.000 kvadratnih metara korisnog prostora.

Na svečanoj ceremoniji otvorenja odlomke iz Kur'ana, svete knjige muslimana učio je hafiz dr. Mensur Malkić.

Prikazan je i kraći promotivni video, a održana su i prigodna obraćanja.

Dovu je proučio bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafa ef. Cerić.

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Senaid Zajimović rekao je kako će ovaj objekt biti mjesto donošenja važnih odluka, obavljanja važnih poslovnih zadataka i dočekivanja gostiju s Istoka i Zapada.

Zajimović je podsjetio na tok procesa izgradnje ovog impozantnog objekta.

Dodao je kako je riječ o važnom projektu ne samo za Islamsku zajednicu, nego i Sarajevo, ali i BiH.

Zajimović je podsjetio kako je na nizu projekata, uključujući i ovaj, ostvarena dobra saradnja s Republikom Turskom.

- Ova zgrada je administrativni centar Rijaseta IZ u BiH i bit će mjesto donošenja važnih odluka i mjesto obavljanja važnih poslovnih zadataka. U ovoj zgradi ćemo dočekivati razne delegacije iz raznih zemalja svijeta sa Istoka i Zapada - kazao je Zajimović.

Zahvalio je svim vakifima, posebno Ministarstvu kulture i turizma Republike Turske i Generalnoj direkciji za vakufe.

Generalni direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske Burhan Ersoy poručio je na današnjem svečanom otvorenju novoizgrađene Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini kako "danas izražavamo zahvalnost Bogu zbog svih restaurisanih vakufskih objekata".

Ersoy je izrazio zadovoljstvo zbog prisustva ceremoniji otvorenja ove zgrade čiji je najveći donator direkcija vakufa Turske, te prenio pozdrave i selame predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i ministra kulture Mehmeta Nurija Ersoya.

Vakufska direkcija pravi inventar svih vakufskih dobara, kako je kazao, te vršu njihovu restauraciju.

Nakon protokola o saradnju iz 2017., kako je podsjetio, 2018. počele su aktivnosti, a 2021. godine gradnja je završena.

Naglasio je na kapacitet Upravne zgrade koja se prostire na 5.000 kvadratnih metara gdje postoje 53 kancelarije i sale za sastanke.

Najavio je postavljanje kamena temeljca za Dugonjića džamiju u Nevesinju, Hadži Bali-bega džamiju tekiju u Mostaru, te svečano otvorenje objekta Divanhane u Kiseljaku i zgrade Medrese u Fojnici, u sklopu ovogodišnje Manifestacije Dani vakufa.

Kako je rekao, "naša direkcija od 2011. sve intenzivnije radi na restauraciji vakufskih objekata na prostorima bratskih zemalja".

- Danas neću reći da živimo ponos, nego zahvalnost Bogu zbog izgrađenih i obnovljenih objekata od kojih izdvajam primjere Isa-begovog hamama u Sarajevu, Derviš-hanumine medrese u Bosanskoj Gradišci, Poslovnog objekta u ulici Odobašina u Sarajevu, Studentskog doma u Sarajevu, Šarene džamije u Travniku, Aladže džamije u Foči, objekta Divanhane u Kiseljaku, Medrese u Fojnici, Upravne zgrade Rijaseta u Sarajevu i Čaršijske džamije u Sarajevu - rekao je Ersoy.

Ersoy je podsjetio na aktivnosti i radove na izgradnji vakufskih objekata u Tuzli, Banjoj Luci, Tešnju, Čajniču, Mrkonjić Gradu i Sanskom Mostu.

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turkiye (Diyanet) Ali Erbas poručio je kako "vjerujemo da će ova zgrada biti čvrst simbol koji će odbijati dezinformacije u propagandni rat koji se vodi protiv islama".

- Mi smo predstavnici vjere i civilizacije koja promiče mir i solidarnost među ljudima - rekao je Erbas.

Erbas je prenio selame građana Turske na čelu sa predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Podsjetio je na sve velikane koji su urezali svoje ime u historiju ovog grada i ove zemlje, te je s rahmetom podsjetio na sve bosanske šehide uključujući i 25 turskih šehida.

- Naše bratstvo se danas dodatno učvršćuje uz ovaj novi most u našim bratskim odnosima - rekao je Erbas i izrazio zadovoljstvo zbog današnjeg otvorenja.

Ova zgrada je, kako je rekao, zapravo primjer čestitosti i plemenitosti Bošnjaka na ovim prostorima.

- Naša najveća želja je da svi narodi žive u miru. Muslimani u BiH kao i na Balkanu su najljepši primjer koji pokazuje kako je moguć zajednički život. Nažalost, u srcu još osjećamo duboku bol zbog onoga što su proživjela naša braća. Nažalost, svjesni smo da se danas pokušava unijeti sjeme razdora među ljude koji žive na ovim prostorima. Moramo spram toga imati čvrst stav i boriti se protiv toga. Moramo svim ljudima pružiti primjer kako je moguće zajedno živjeti jer naša vjera promiče jedinstvo - rekao je Erbas i poručio:

- Današnji svijet više nego ikada treba da vidi poruku islama koja nam naređuje pravdu, bratske odnose i solidarnost s ljudima.

Podsjetio je na značaj izgradnje Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

- Ova zgrada je garant prisutne poruke o mogućnosti zajedničkog života ljudi različitih vjerskih i etničkih pripadnosti - istakao je Erbas.

Zamjenik ministra kulture i turizma Republike Turske Serdar Cam izjavio je da novoizgrađena Upravna zgrada Rijaseta predstavlja simbol malog, ali značajnog kolektiva koji predstavlja muslimane u Evropi.

On jeizrazio zadovoljstvo zbog prisustva tako važnom činu na Kovačima te je odao počast bosanskohercegovačkim šehidima i prvom predsjedniku Predsjedništva RBiH Aliji Izetbegoviću.

- Ova zgrada i ova Islamska zajednica simbol su malog, ali značajnog kolektiva, zajednice muslimana u Evropi. Mi kao Republika Turkiye želimo da ovdje živite u miru, reći i blagostanju kao predstavnici zajednice muslimana. Ne smijemo zaboraviti da ova država, ova zajednica, u čijim gradovima i mahalama možete sresti ljude svih konfesija, vjera i kultura, treba da svijetu pošalje poruku mira i suživota koju ona ovdje baštini - rekao je Cam.

On je dalje kazao da u periodu sve jačih radikalnih struja, ratova i terorizma u svijetu iz novoizgrađene Upravne zgrade Rijaseta IZ u BiH treba poslati i poruku da je to zgrada i zajednica koja kazuje priču o tome kako niti jedna vjerska, etnička zajednica ne može biti uništena bombama, silnim napadima i agresijama, već da takve zajednice opstaju i postaju sve snažnijim.

- Smatram da u vremenima kada svjedočimo najvećem prisustvu nepravdi u svijetu, terorizma i nasilja, Bosna i Hercegovina i Balkan treba da pošalju poruku neophodnosti suživota, tolerancije i mira - rekao je Cam.

Ukazujući na brojne krize s kojima je svijet suočen, uključujući pandemiju i rat između Rusije i Ukrajine, Cam je kazao da se Republika Turska sa svim institucijama pokušava što je više moguće brinuti i skrbiti o problemima muslimana diljem svijeta.

- Naša Uprava za vjerske poslove i ovdje u Bosni i Hercegovini vrši značajne aktivnosti. Značajno je da imamo autoritet koji će se brinuti da u džamijama nemamo neke ljude koji upućuju na pogrešne ideje i činjenje zla, već da se s tih mjesta šalju samo poruke dobra. Nikada ne treba dozvoliti da vjera bude izgovor za vršenje nepravde i uzurpaciju prava drugih. Mi kao muslimani ćemo se uvijek boriti za uspostavljanje mira, suživota i blagostanja - rekao je Cam.

On je također kazao da se politikom trebaju baviti političari, a diplomatijom diplomate te je dodao da je novoizgrađeni objekt na Kovačima dobro mjesto da se uputi i molitva Bogu da olakša izazove i da uspjeh političarima BiH i Turske.

Vakif Fahrudin Radončić kazao je kako biti danas ovdje i svjedočiti historijskom trenutku jeste takva privilegija kojom će se svi ponositi, uključujući i buduće generacije.

- Učešće u ovom projektu nije bila niti je smjela biti privilegija određenog broja uspješnih pojedinaca nego je to vakuf mnogobrojnih muslimana - rekao je Radončić.

Podsjetio je kako je uz nekoliko zvaničnih inicijatora u projektu učestvovalo nekoliko stotina ili hiljada drugih vakifa, koji su svojim donacijama pokazali iskren nijjet (namjeru, op.a) i privrženost svojoj vjeri i njenim institucijama.

Smatra da nije važno koliko je neko dao sredstava za uvakufljenje, odnosno da nije važno ko je dao koliko sredstava, da li je riječ o stotinama hiljada KM ili značajno manjim sredstvima, ukoliko je dato od srca.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. kavazović u izjavi datoj noivinarima iskazao je veliko zhadovoljstvo što su nakon 15 godina okončani radovi.

- Imajući u vidu da smo dosad bili rasuti po ovom gradu i drugim gradovima naravno u Bosni I Hercegovini, ovo je sada prilika da s Božijom pomoći planiramo na jednom mjestu planiramo ovo što imamo ispred sebe. Zgrada kao zgrada je impozantna, ona je važno središte naše zajednice, ali važniji će biti oni koji u njoj budu stanovali. koji budu radili i koji se budu zalagali za vrijednosti za koje se zalaže Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini - kazao je reis Kavazović.

Bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa ef. Cerić kazao je kako je danas najsretniji čovjek na svijetu što vidi da se ova zgrada završila na najbolji način.

- Volio bih da se završila još za mog mandata, ali čestitam mom nasljedniku reisu-l-ulemi Kavazoviću na njegovm trudu da dobije donaciju od Republike Turske i da se ova naša zgrada završi na ovakav način. Vi koji možda manje poznajete historiju Islamske zajednice ne možete skroz cijeniti važnost ovoga dana za otvaranje i završetak ove Upravne zgrade Islamske zajednice u BiH jer mi smo dosad bili uglavnom podstanar, potucali smo se od jednog do drugog mjesta. I ne želeći da na bilo koji način prigovaram bilo kome, ali mi je drago da Katolička crkva ima svoje sjedište historijsko, ima Pravoslavna crkva i to je sve ostalo i u toku opsade grada Sarajeva. Da ne zaboravim da i jevrejska zajednica ima svoje sjedište. Jedino Islamska zajednica nije imala svoju upravnu zgradu koja je namjenski napravljena za te potrebe, nego je to sve bilo onako na "renting". I danas kad znamo da je završena Gazi Husrev-begova biblioteka i to je nakon Gazi Husrev-bega najveći projekat u Starom Gradu koji je uopće podignut, nakon džamije i medrese i Gazi Husrev-begova biblioteka i naravno ova ovdje upravna zgrada Rijaseta IZBiH na Kovačima - kazao je Cerić.

Dodao je kako se nada da će od sada novinari kad budu kazivali, "kao što je Kaptol kad se citira da se zna da je to Katolička crkva, to sada biti i sa Islamskom zajednicom: kad se kaže Kovači, da će to značiti da je to islamska zajednica".

- Halalimo svima onima koji su bili protiv. Želimo da im Allah oprostio grijehe, a onima koji dolaze želimo ostaviti emante, da ovo čuvaju ko zjenicu svoga oka. Ja se nadam da hoće. Nije slučajno da je ova zgrada pored šehida i to treba da bude inspiracija Islamskoj zajednici da radi posao odgovorno i savjesno - kazao je Cerić.

Izgradnja upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u BiH je počela u februaru 2009. godine, a odluka o izgradnji trajnog sjedišta Islamske zajednice u BiH u sarajevskom naselju Kovači je donesena 26. juna 2007. godine.

Kamen temeljac za novu zgradu položen je u septembru 2008. godine, a predviđeni rok za završetak radova bio je kraj 2011. godine.

Zbog nedostatka sredstava radovi su bili obustavljeni od 2010. do 2018. godine.

Novoizgrađena Upravna zgrada Rijaseta je impozantno zdanje sa desecima kancelarija, amfiteatrom, salama za sastanke, ali i terasama sa kojih se pruža pogled na Sarajevo.

Objekat obuhvata oko 5.000 kvadratnih metara korisnog prostora. Predviđeno je da se u njega presele sve uprave Rijaseta Islamske zajednice, zajedno sa svojim službama, na čelu sa kancelarijom reisu-l-uleme i njegovog zamjenika.

Objekat je sagrađen na vakufskom zemljištu vakufa Gazi Husrev-bega, iznad Baščaršije i u blizini Šehidskog mezarja Kovači.

Projekt je uradio akademik Zlatko Ugljen sa saradnikom Huseinom Dropićem.

Objekat je projektovan sa sedam kubeta, koji predstavljaju sedam nebeskih svodova.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh