open-navfaktor-logo
search
Američki analitičar
Bugajski: Šta će se dogoditi ako Milo ne pobijedi u Crnoj Gori, kakva je uloga Beograda
Crna Gora je na meti srpskih revizionista i ruskih imperijalista da preokrene proces evropeizacije Zapadnog Balkana. Kao rezultat toga, izbori u nedjelju će biti jedan referendum o nezavisnosti Crne Gore i njenom članstvu u NATO-u i EU - kaže američki analitičar i visoki saradnik Centra za analizu evropske politike Januš Bugajski. 
28.08.2020. u 11:09
get url
text

Bugajski se, kako je rekao u razgovoru za Pobjedu, nada da će glasači u Crnoj Gori odbaciti one političke snage koje imaju za cilj da potkopaju suverenitet zemlje i na kraju služe ruskim interesima.

Izbori u Crnoj Gori bi će održani u nedjelju. Kao što vidite, Srpska pravoslavna crkva preuzela je veliku ulogu u ovoj kampanji, a njen mitropolit Amfilohije je pozvao građane da glasaju protiv vlasti. Kako komentarišete ovu manipulaciju vjerskim osjećajima građana? 

- Crna Gora je na meti srpskih revizionista i ruskih imperijalista da preokrene proces evropeizacije Zapadnog Balkana. Kao rezultat toga, izbori su postali još jedan referendum o nezavisnosti Crne Gore i njenom članstvu u NATO-u i EU. Srpska pravoslavna crkva je sada dio geopolitičkog pokreta čiji je cilj da preokrene državnost Crne Gore i podredi je vanjskoj i sigurnosnoj politici Srbije. Crkvena umiješanost krši princip koji postoji u demokratskim državama da vjerska tijela ne bi trebalo da budu umiješana u nacionalnu politiku.

Vlasti u Beogradu aktivno rade na podjelama u crnogorskom društvu i imaju veliku podršku Kremlja. Vaš komentar? 

- Vlada u Beogradu saučesnik je u napadu na državnost i socijalnu koheziju Crne Gore tako što nije osudila i kontrolisala srpske nacionaliste koji imaju namjeru da podijele zemlju. Tu politiku u potpunosti podržava Moskva, koja nastoji da podstakne i iskoristi sve sporove u regionu da bi proširila svoj utjecaj i preokrenula proces zapadne integracije. Srpski lideri naivni su ako vjeruju da je Rusija pouzdan saveznik u njihovim mini-imperijalističkim ambicijama za podređivanjem Crne Gore. Kremlj Srbiju jednostavno doživljava kao oruđe u svojoj kampanji protiv Vašingtona i Brisela, a njegove političke lidere kao potrošne resurse.

Možete li predvidjeti ishod izbora, kakva će biti pozicija SAD u ovim događajima? 

- Nadamo se da će glasači u Crnoj Gori odbaciti one političke snage koje imaju za cilj da potkopaju suverenitet zemlje i na kraju služe ruskim interesima. Ako sadašnja opozicija pobijedi na izborima, bojim se da će se Crna Gora suočiti sa još većom nestabilnošću i potencijalnim sukobom. Američka administracija ne favorizuje nijednu stranku na bilo kakvim izborima, ali svakako želi da Crna Gora nastavi svojim putem kao pouzdan saveznik u NATO-u i glavni kandidat za članstvo u EU.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.