open-navfaktor-logo
search
Borci
Bukvarević: Tražimo izmjene Zakona o PIO-u kako bi se ispravila nepravda
Tražimo da se demobilisanim borcima vrati isplatni koeficijent za godine provedene u vojsci sa pola boda na bod i time ispravi nepravda, rekao je Salko Bukvarević
22.10.2019. u 15:23
get url
text
Salko Bukvarević, borci

Što prije uputiti zahtjev Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike da pokrene izmjene i dopune Zakona o PIO, radi ostvarivanja prava demobilisanih boraca, jedan je od zaključaka sa današnjeg sastanka predstavnika boraca i federalnog ministra Salke Bukvarevića u Sarajevu. Na sastanku je rečeno da je do sada 16.000 demobilisanih boraca podnijelo zahjev za egzistencijalnu novčanu pomoć.

- Na sastanku koji je danas održan, govorili smo o provedbi Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. Zatražili smo i da nam kantonalna ministarstva dostave informaciju u kojoj je fazi je procedura izmjene i dopune Zakona o dopunskim pravima boraca. I posebno, mi smo stavili akcenat na zahtjev prema Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike da se Zakon o PIO-u što prije nađe u proceduri izmjene, kada je riječ o demobilisanim borcima. Da im se vrati isplatni koeficijent za godine provedene u vojsci sa pola boda na bod i time ispravi nepravda. I da se pokrenu izmjene kada su u pitanju porodice poginulih i šehidske porodice koje nisu ostvarile pravo na penziju iz Fonda PIO, zato što njihovi nosioci prava, naši šehidi, poginuli borci, nisu imali radnog staža - rekao nam je Bukvarević.

Dodaje da je takvih porodica oko 200.

- Poslat ćemo urgenciju prema Ministarstvu rada i socijalne politike FBiH da Zakon o PIO-u čim prije dođe na Vladu. Dogovorili smo i da pošaljemo urgenciju prema Domu naroda da se zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog zanačaja nađe što prije na Parlamentu FBiH, na Domu naroda. Na sastanku je iznesen podatak da je do sada 16.000 boraca predalo zahtjev za egzistencijalnu novčanu pomoć. Do sada su 742 borca dobila pomoć u ovom mjesecu - rekao nam je Bukvarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.