open-navfaktor-logo
search
Odgovor šefu SDP-a
Čampara: FUP i Lukač su godinama Nikšićeva bolna tačka, samo o tome priča
To što je neko član ove ili one stranke, je stvar politike. Ali ako je upleten u neke krivične i nečasne radnje, onda je to stvar zakona, policije, tužilaštava i sudova. Tu svi moramo biti jednaki bez obzira na stranačku boju, kaže Čampara
02.10.2018. u 16:42
get url
text

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, u nekoliko navrata je izrazio želju za debatovanjem na TV-u sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.

Na predizbornom skupu SDP-a održanom sinoć u Konjicu predjednik ove partije je, između ostalog, kazao:

- Evo već sedam dana javno pozivam predsjednika SDA Bakira Izetbegovića na TV duel. Odgovora nema. Ponavljam poziv i večeras. Ukoliko ne smije doći sam, neka povede i Džaferovića, ako želi. Neka povede svog privatnog policajca Dragana Lukača i Aljošu Čamparu, ministra unutrašnjih poslova.

Čampara je za Faktor prokomentirao Nikšićevu izjavu sa skupa u Konjicu.

-Dragan Lukač i Federalna uprava policije (FUP) su godinama Nikšićeva bolna tačka. Javnosti je poznato da je FUP provodio istrage koje se odnose na rad bivšeg federalnog premijera Nikšića. Kao federalni parlamentarac u ovom mandatu Nermin Nikšić je cijelo svoje djelovanje, a o trošku građana, sveo na prozivke Dragana Lukača i FUP-a. Iskreno, ja se ne mogu sjetiti da je predsjednik SDP-a za ove četiri godine pričao u Parlamentu FBiH o bilo čemu drugom osim o Lukaču i FUP-u. Takvo ponašanje je očiti pokušaj političkog pritiska na istražne organe koji rade svoj posao, a evo sad i pokušaj lične diskreditacije gospodina Lukača. Prema tome, Nikšić sam svojim riječima dovoljno govori šta njega zapravo muči – kazao je Čampara.

Dodaje da je Federalna uprava policije, kao samostalna uprava u sklopu Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, do sada provodila brojne istrage djelujući u okviru svojih nadležnosti, pa tako i protiv funkcionera različitih političkih stranaka.

-To što je neko član ove ili one stranke, je stvar politike. Ali ako je upleten u neke krivične i nečasne radnje, onda je to stvar zakona, policije, tužilaštava i sudova. Tu svi moramo biti jednaki bez obzira na stranačku boju. Meni se čini da se gospodin Nikšić, inače predsjednik sa kompenzacijske liste što mnogo govori o njegovim očekivanjima u smislu podrške glasača, plaši možda nekih drugih stvari. A TV duel je predizborna priča kojom on, valjda, pokušava koliko-toliko zadobiti pažnju, pa je našao za shodno da i mene spominje – kaže Čampara.

Inače, direktor FUP-a Dragan Lukač je ranije, a nakon Nikšićeve izjave da je FUP formirao poseban istražni tim protiv zvaničnika SDP-a, kazao:

-Ja sam njemu problem već osam godina. Dok je on bio premijer Vlade FBiH, bio sam mu problem. Evidentno je iz njegovih vrlo čestih istupa u javnosti u posljednjih pola godine ili godinu, u odnosu na navodne istrage koje vodi FUP protiv njega i SDP-a kao političke partije, da je njega, ne znam iz kojeg razloga, uhvatila ozbiljna paranoja. On možda ima razloga da se plaši nečega. Ne znam kojeg. Vjerovatno on zna za taj razlog. Prvo to nije tačno. Sve što je izjavio i napisao je netačno ( optužbe u Parlamentu FBiH iznesene na sjednici u junu 2018., op. a.). Od prve do zadnje stavke. To govori o Nerminu Nikšiću, čovjeku koji na jedan vrlo paranoičan način sa vrlo ozbiljnim neistinama, da ne kažem lažima, istupa prema državnim organima.

Podsjetimo, FUP je ranije podnio izvještaj protiv Nermina Nikšića zbog preusmjeravanja sredstava od Civilne zaštite u druge svrhe, a u vrijeme kada je predsjednik SDP-a bio na čelu Vlade FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.